eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Volánbusz Zrt.

Buszok, vonatok, Budapest - íme a közlekedés rendje a karácsonyi hosszú hétvégén

Nagyon kell figyelni a BKK webes felületeit, a MÁV tervei nyilvánosak, de nem egyszerűek, a Volánbusznál nincs sok bonyodalom. Bérletügyben jó hírek vannak.

A karácsony előtti utolsó adventi hétvége óta sűrűbben, illetve nagyobb kapacitással indulnak egyes fővárosi járatok. Az iskolaszünetben Budapest kedvelt kirándulóhelyeihez biztosít sűrített közlekedést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hétfőn viszont - az esti kijárási tilalom idején - több gyakrabban közlekedő járat, köztük a metrók közlekedése módosult.

A BKK közlése szerint a sűrűbben, nagyobb kapacitással működő vonalak:

  • A 4-es, a 6-os, a 14-es és a 17-es villamos, a 80-as trolibusz, illetve a 31-es, a 33-as, a 36-os, a 45-ös, a 85-ös, a 95-ös, a 104-es, a 104A, a 109-es, a 123-as, a 123A, a 130-as, a 148-as, a 161-es, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 202E és a 204-es autóbusz hétvégi menetrendje elérhető a BKK honlapján, a bkk.hu/menetrendek címen.
  • A belvárosi területeken az adventi időszakban is a nagykapacitású, napközben 5 percenként induló metrók biztosítják a kényelmes eljutási lehetőséget - hangsúlyozták.

A téli iskolai szünet, az év végi időszakra jellemző szabadságolások miatt az év végi időszakban szokásos ünnepi menetrendek szerint indulnak a járatok.

  • December 24-én szombati, december 25-26. és január 1-jén a vasárnapi/ünnepnapi, december 27-31. között az iskolaszüneti, illetve az év végi menetrendek érvényesek.
  • Az ünnepi időszakban a BKK a kedvelt budapesti kirándulóhelyekre (Normafa, Margitsziget, Fenyőgyöngye) sűrűbb, nagyobb kapacitású közlekedést biztosít.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK döntése, hogy az este 20 óra után utazók számára továbbra is fenntartja a nappali közösségi közlekedési hálózatot, hiszen azok számára, akiknek ilyenkor is közlekedniük kell, jelentős hátrányt jelentene egy rendszerszintű menetrendi módosítás.

Továbbra is biztosítva maradnak a nappali közösségi közlekedési hálózat részeként megszokott összehangolt járatindulások, csatlakozások, átszállási lehetőségek.

Néhány, gyakrabban közlekedő járat menetrendje azonban 20 óra után módosul. Az este 8 óra utáni menetrendváltozás a Kisföldalatti (1-es metró), a 2-es metró, a 3-as metró és a 4-es metró, valamint a 4-es, a 6-os és az 50-es villamos, továbbá az M3 metrópótló, a 11-es, a 16-os, a 31-es és a 99-es busz közlekedését érinti.

Az érintett járatok menetrendje megtekinthető a bkk.hu/menetrendek címen.

Az év végi ünnepekhez igazodik a vonatok és a Volánbusz járműveinek közlekedési rendje - közölte a MÁV.

A vonatok

  • december 23-án a pénteki,
  • 24-én a szombati,
  • 25-én és 26-án az ünnepnapi,
  • 27-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek
  • december 31-én a pénteki,
  • január elsején a szombati,
  • január 2-án az ünnepnapi,
  • 3-án pedig a vasárnapi menetrend érvényes.

Módosul a Volánbusz-járatok közlekedési rendje is:

  • december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően, a megszokottnál ritkábban és korlátozásokkal közlekednek az autóbuszok
  • december 25-én és 26-án a munkaszüneti napok beosztása szerint indulnak a járatok, szintén korlátozásokkal, elsősorban a kora hajnali órákban
  • december 27-én, vasárnap munkaszüneti napnak megfelelően, míg december 28. és 31. között a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei.

Azt javasolták, hogy a pénztárak előtti sorállás elkerülése érdekében az utasok a menetjegyeket és a helyjegyeket elővételben váltsák meg.

A vonatokon és a helyközi buszjáratokon január 5. helyett két nappal tovább, január 7-éig fogadják el a decemberi havi dolgozó- és tanulóbérleteket, valamint a december második felére váltott félhavi bérleteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×