eur:
394.37
usd:
370.04
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Hétfőtől lehet hajtani az elektromos kerékpárokra

A hétfői naptól elindult a pályázati lehetőség elektromos kerékpárokra. Az első időszak november 27-én ér véget, ezután havi rendszerességgel lehet a kérelmeket benyújtani 2021. október végéig, vagy ameddig a keret ki nem merül.

A környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít magánszemélyek részére elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak korábban úgy nyilatkozott: a támogatás a kormány több stratégiai célkitűzéséhez is illeszkedik.

„Egymilliárd forintból – terveink szerint – körülbelül 7–8 ezer elektromos kerékpár megvásárlásához tudunk támogatást nyújtani. Ha úgy számoljuk, hogy egy ilyen kerékpár legalább 2000 kilométert elmegy, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ezzel

1 millió liter benzin városban történő elpöfögtetését tudjuk kiváltani”

– fogalmazott Révész Máriusz.

A minisztérium számításai szerint a pályázatnak köszönhetően legalább évi 1600, de akár 2700 tonna üvegházhatású gázkibocsátás takarítható meg, így javulhat a városok életminősége. Révész Máriusz szerint a bicikliszezonra minden támogatott be tudja majd szerezni környezetkímélő járművét.

„A kerékpárgyártók szövetségének elnöke szerint nem lesz könnyű, hiszen a világon a kerékpárok igénye mintegy 30 százalékkal nőtt az idei esztendőben, ellenben a kerékpárok gyártási láncolata többször megszakadt, úgyhogy nehezebb most annyit gyártani, mint a korábbi időkben – jegyezte meg a politikus. – Így lehet, hogy karácsony előtt sokan nem fogják tudni megvenni, de reméljük, hogy jövő tavasszal, a kerékpározási idény előtt már mindenki hozzá fog tudni jutni a kerékpárokhoz.”

Mivel az elsődleges cél az, hogy az érintettek munkába járása váljon könnyebbé, ezért a pályázat benyújtásához

munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot is csatolni kell. Támogatást legfeljebb a kerékpár árának felére lehet kérni,

amelynek a különböző típusú elektromos biciklik esetében felső határa is van. A pályázatokról húsz munkanapon belül döntenek, újabb 10 munkanapon belül pedig a vásárláshoz szükséges okiratot is megkapják a nyertesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×