INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

elektromos kerékpár

pályázat

környezetvédelem

közlekedés

itm

révész máriusz

Hétfőtől lehet hajtani az elektromos kerékpárokra

Hétfőtől lehet hajtani az elektromos kerékpárokra

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A hétfői naptól elindult a pályázati lehetőség elektromos kerékpárokra. Az első időszak november 27-én ér véget, ezután havi rendszerességgel lehet a kérelmeket benyújtani 2021. október végéig, vagy ameddig a keret ki nem merül.

A környezetkímélő közlekedés és az elektromobilitás ösztönzése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít magánszemélyek részére elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak korábban úgy nyilatkozott: a támogatás a kormány több stratégiai célkitűzéséhez is illeszkedik.

„Egymilliárd forintból – terveink szerint – körülbelül 7–8 ezer elektromos kerékpár megvásárlásához tudunk támogatást nyújtani. Ha úgy számoljuk, hogy egy ilyen kerékpár legalább 2000 kilométert elmegy, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ezzel

1 millió liter benzin városban történő elpöfögtetését tudjuk kiváltani”

– fogalmazott Révész Máriusz.

A minisztérium számításai szerint a pályázatnak köszönhetően legalább évi 1600, de akár 2700 tonna üvegházhatású gázkibocsátás takarítható meg, így javulhat a városok életminősége. Révész Máriusz szerint a bicikliszezonra minden támogatott be tudja majd szerezni környezetkímélő járművét.

„A kerékpárgyártók szövetségének elnöke szerint nem lesz könnyű, hiszen a világon a kerékpárok igénye mintegy 30 százalékkal nőtt az idei esztendőben, ellenben a kerékpárok gyártási láncolata többször megszakadt, úgyhogy nehezebb most annyit gyártani, mint a korábbi időkben – jegyezte meg a politikus. – Így lehet, hogy karácsony előtt sokan nem fogják tudni megvenni, de reméljük, hogy jövő tavasszal, a kerékpározási idény előtt már mindenki hozzá fog tudni jutni a kerékpárokhoz.”

Mivel az elsődleges cél az, hogy az érintettek munkába járása váljon könnyebbé, ezért a pályázat benyújtásához

munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot is csatolni kell. Támogatást legfeljebb a kerékpár árának felére lehet kérni,

amelynek a különböző típusú elektromos biciklik esetében felső határa is van. A pályázatokról húsz munkanapon belül döntenek, újabb 10 munkanapon belül pedig a vásárláshoz szükséges okiratot is megkapják a nyertesek.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Mától lehet hajtani az elektromos kerékpárokra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018