INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

máltai szeretetszolgálat

e.on

napelem

romhányi tamás

Napelemes fűtéssel segítenek a rászoruló családokon

Napelemes fűtéssel segítenek a rászoruló családokon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Csoport mintaprogramjában a napelempark által megtermelt energiából Tiszabőn 60 család fűtését támogatják, így több mint kétszáz gyermek otthonában lesz meleg a télen.

A támogatást nem pénz formájában, hanem előre fizetős mérőórákra feltöltött egyenlegként, pályázati úton ítéli oda a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fűtési szezon idején, havi lebontásban az érintettek számára. Ez Tiszabő esetében 60 kisgyerekes családot érint – mondta az InfoRádiónak a szervezet kommunikációs vezetője.

Az észak-alföldi községben 2016 ősze óta zajlik a Máltai Szeretetszolgálat jelenlétprogramja, amit a kormány felkérésére indítottak el, a gyakorlatban számos szociális segítségnyújtással segítve azóta is Tiszabő felzárkóztatását, hiszen a statisztikai mutatók alapján országosan ez számított a legszegényebb településnek. Romhányi Tamást megjegyezte, az itt elért eredmények voltak a közvetlen előzményei a kormány által 2019 nyarán elindított Felzárkózó települések nevezetű – felmenő rendszerben működő – programnak, aminek jelenleg 67 kistepelülés a része.

Tiszabőn – a téli időszakot nézve – 70–80 ház volt korábban lakhatatlan:

nyílászárók részben vagy egészben hiányoztak, ezért értelme sem volt fűteni a lakásokat. A nehéz sorsú családok pedig mindennel tüzeltek, amikor fáztak. „Toldozott–foldozott csövekből dőlt a füst kívül–belül”, ami mindenféle szempontból egy rossz megoldást volt. Ezt orvosolandó a Máltai Szeretetszolgálat az első évben pótolta a hiányzó ajtókat, illetve ablakokat – utóbbiakat polikarbonát lemezekkel, így már az első télen fűthetővé váltak az otthonok.

A naperőművel történő környezetbarát fűtés pedig már a következő lépés, amely révén

biztosított a meleg minden olyan családi otthonnál, ahol 3 éves kornál fiatalabb gyermek van.

A fűtési idényben ennek kalkulált költségét kapják meg, azonban nem pénzben, hanem kód formájában – ismételte meg a szeretetszolgálat munkatársa –, vagyis az érintett családok előre fizetős mérőórán keresztül jutnak áramhoz, kizárva az eladósodást. Hasonlóan, mint a feltöltőkártyás mobiltelefonok esetében, beütik a kódot és a megfelelő számú kilowattóra megjelenik, ami visszafele, a nullához közelítve jelzi az elhasznált energiát, amit felhasználnak.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Napelemes fűtéssel segítenek a rászoruló családokon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018