eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Napelemes fűtéssel segítenek a rászoruló családokon

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Csoport mintaprogramjában a napelempark által megtermelt energiából Tiszabőn 60 család fűtését támogatják, így több mint kétszáz gyermek otthonában lesz meleg a télen.

A támogatást nem pénz formájában, hanem előre fizetős mérőórákra feltöltött egyenlegként, pályázati úton ítéli oda a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fűtési szezon idején, havi lebontásban az érintettek számára. Ez Tiszabő esetében 60 kisgyerekes családot érint – mondta az InfoRádiónak a szervezet kommunikációs vezetője.

Az észak-alföldi községben 2016 ősze óta zajlik a Máltai Szeretetszolgálat jelenlétprogramja, amit a kormány felkérésére indítottak el, a gyakorlatban számos szociális segítségnyújtással segítve azóta is Tiszabő felzárkóztatását, hiszen a statisztikai mutatók alapján országosan ez számított a legszegényebb településnek. Romhányi Tamást megjegyezte, az itt elért eredmények voltak a közvetlen előzményei a kormány által 2019 nyarán elindított Felzárkózó települések nevezetű – felmenő rendszerben működő – programnak, aminek jelenleg 67 kistepelülés a része.

Tiszabőn – a téli időszakot nézve – 70–80 ház volt korábban lakhatatlan:

nyílászárók részben vagy egészben hiányoztak, ezért értelme sem volt fűteni a lakásokat. A nehéz sorsú családok pedig mindennel tüzeltek, amikor fáztak. „Toldozott–foldozott csövekből dőlt a füst kívül–belül”, ami mindenféle szempontból egy rossz megoldást volt. Ezt orvosolandó a Máltai Szeretetszolgálat az első évben pótolta a hiányzó ajtókat, illetve ablakokat – utóbbiakat polikarbonát lemezekkel, így már az első télen fűthetővé váltak az otthonok.

A naperőművel történő környezetbarát fűtés pedig már a következő lépés, amely révén

biztosított a meleg minden olyan családi otthonnál, ahol 3 éves kornál fiatalabb gyermek van.

A fűtési idényben ennek kalkulált költségét kapják meg, azonban nem pénzben, hanem kód formájában – ismételte meg a szeretetszolgálat munkatársa –, vagyis az érintett családok előre fizetős mérőórán keresztül jutnak áramhoz, kizárva az eladósodást. Hasonlóan, mint a feltöltőkártyás mobiltelefonok esetében, beütik a kódot és a megfelelő számú kilowattóra megjelenik, ami visszafele, a nullához közelítve jelzi az elhasznált energiát, amit felhasználnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×