eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Túzokkakas dürgése, násztánca a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a Békés megyei Dévaványa határában 2018. április 4-én.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

A túzok védelmében a föld alá viszik az áramot a Hortobágyon

Az elsőként Magyarországon védettnek nyilvánított túzokra nagy veszélyt jelentenek a felsővezetékek, ezért az E-on Dévaványa és Túrkeve között földkábelt fektet a tervek szerint 18 kilométer hosszan.

Dévaványa határában túzokvédelmi terület található. Magyarországon nyilvánították elsőként védetté ezeket a madarakat – mondta Varga Ivett, az E.on szóvivője az InfoRádió EnergiaVilág című műsorának. A túzok a távvezetékek szempontjából különleges védelmet igényel, mert más madaraknak elég, ha a vezetékeket burkolják, szigetelik, de a túzok ha csak nekimegy, már kész a baj, ezért az egyetlen megoldás esetükben, ha az áramot kábelekkel a föld alatt vezetik.

Dévaványa és Túrkeve között, a Hortobágyi Nemzeti Park területén eltűnnek a légvezetékek a túzok madárpopuláció védelme érdekében. A mostani, 3,5 kilométeres beruházás egy összesen 18 kilométerre tervezett átépítés első szakasza.

A földkábel más szempontokból is előnyösnek tűnik, Varga Ivett szerint viszont annak, hogy mindenhol így vigyék az áramot, műszaki akadályai is lehetnek, és sokkal drágább ez a megoldás. Nemcsak az oszlopokat kell lebontani, hanem a légvezetékhez létesített transzformátor-állomásokat is át kell alakítani a földkábel igényei szerint.

A földkábelezést előkészítő műszaki beruházás és az első ütemben megvalósuló három és fél kilométeres szakasz lefektetése 350 millió forintba kerül,

ezért csak ott alkalmazzák ezt a megoldást, ahol az áramütés-védelem nem elégséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×