eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Szakértő: elképzelhetetlen, hogy a vírus az ivóvízbe kerüljön

A legszigorúbban őrzött élelmiszernek tartja az itthoni csapvizet a Magyar Víziközmű Szövetség. Nagy Edit főtitkár az InfoRádiónak hangsúlyozta, nem szükséges műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon majdnem százszázalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.

A szövetség azon hírek kapcsán szólalt most meg, amelyek szerint a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga. Ebből következtetni lehet – 4–10 nap eltéréssel – a járvány belobbanására. Több helyről kérdés fogalmazódott meg, hogy ez kapcsolatban lehet-e a csapvíz fogyasztásának biztonságával – közölte a szervezet.

A víziközmű szövetség azt hangsúlyozta:

a szennyvíz nem fertőz. Kiemelték továbbá, hogy a szennyvíz és az ivóvíz nem kontaktál egymással, tehát senkit semmilyen veszély nem fenyeget az ivóvíz fogyasztása során.

Kitértek arra is, hogy az országban működő víziközmű-szolgáltatók felkészültek a járvány újabb hullámára, meghozták a biztonságos működéshez szükséges intézkedéseket, valamint azokat az utasításokat, hogy – ha szükséges – milyen belső működésre térnek át.

Közleményük szerint az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását. A lakásokba érkező csapvíz a nap 24 órájában rendelkezésre áll – szögezték le. Hozzátették: így nem szükséges műanyag palackokban felhalmozni otthon flakonos vizeket, hiszen Magyarországon csaknem 100 százalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.

Nagy Edit főtitkár az InfoRádiónak hangsúlyozta, Magyarországon

a ivóvizet nagyon szigorú szabályok mentén, számtalan paraméter alapján, rendszeresen kell vizsgálni,

a kitételeknek pedig maradéktalanul meg kell felelni. Ha és amennyiben nem felelnek meg ezeknek, akkor az adott kút vize nem szolgáltatható ivóvízként. Szükség esetében pedig azonnal tudnak intézkedni a szakemberek.

Arra vonatkozóan viszont nem lehet egzakt mód válaszolni, hogy hol a legjobb minőségű a víz az országban – tette hozzá –, mert az emberek azt a vizet tartják jó ízűnek, amihez hozzászoktak. Vagyis, ha egy szegedi illetőségű elmegy az ország másik felébe, ugyan paraméterek szempontjából ugyanolyan jó minőséget ihat, mint odahaza, de a víz idegen ízt okozhat a számára – magyarázta. Általában azonban a karsztvizekre mondható, hogy igazán jó minőségűek, viszonylag magas ásványi tartalmuk miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×