INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

inforádió

A Kelenföldi és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút valósulhat meg Budapesten - a nap hírei

Infostart

Megkapták a járványügyi protokollt a köznevelési intézmények, az érdekképviselet nem elégedett. Katonai egységeket vezényelt a nyugati határára Fehéroroszország.

Megkapták a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt a köznevelési intézmények. A tárca az operatív törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve állította össze a listát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elégtelennek tartja a tervet, és úgy értékeli, hogy végrehajtásának feltételei nem biztosítottak. A szakszervezet szerint a javaslatok figyelembe sem veszik az oktatásban dolgozók és a szélesebb társadalom egészséghez, egészséges és biztonságos munkafeltételekhez való jogát.

Látogatási és kijárási tilalmat vezet be szerdától a Pesti Úti Idősek Otthonában a Fővárosi Operatív Törzs. A testület az intézmény vezetőjének kezdeményezésére döntött erről. A tájékoztatás szerint az intézményben jelenleg nincs aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt indokolt a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítése. Magyarországon a legutóbbi adatok szerint újabb 24 embernél mutatták ki az új koronavírust, az aktív fertőzöttek száma ezzel 730-ra nőtt. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így már 609 halálos áldozatot követelt a kór.

A Kelenföldi és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút valósulhat meg Budapesten. A megvalósíthatósági tanulmányról szóló uniós támogatási szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő, valamint a Budapest Fejlesztési Központ írta alá. Vitézy Dávid vezérigazgató Facebook oldalán közölte: az alagút kulcsfontosságú a jelenlegi fejpályaudvarok kiváltásához, vagy tehermentesítéséhez. A fejlesztéssel 70 százalékkal is növelhető a vasúton ingázók száma.

Bejelentette indulását az MSZP társelnöki posztjáért Mesterházy Attila. Az országgyűlési képviselő 2010-től négy éven át egyszer már volt a párt vezetője. Az ellenzéki politikus az InfoRádiónak azt mondta: pártelnökként a bizonytalan szavazókat szólítaná meg, fő üzenete az egyenlőtlenségek csökkentése lenne, a többi ellenzéki párttal pedig nem versenyezne. Mesterházy Attila egyetért azzal, hogy a kormányváltás csak az ellenzéki pártok teljes összefogásával lehetséges, tehát közös listával, közös jelöltekkel, és közös miniszterelnök-jelölttel.

Katonai egységeket vezényelt a nyugati határára Fehéroroszország a külföldi kormányok bírálataira válaszul- jelentette be az államfő. Aljakszandr Lukasenka televíziós beszédében hatalomátvételi kísérletnek minősítette a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt által javasolt ellenzéki koordinációs tanács létrehozását, és válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az ellenzék szerint testület célja a békés hatalomátadás biztosítása lenne. Közben folynak a diplomáciai egyeztetések a fehérorosz helyzetről. Az Európai Unió állam és kormányfői szerdán tárgyalnak a fehérorosz helyzetről.

A fertőzések számának emelkedése miatt egyelőre nem lehet tovább lazítani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Németországban – közölte a német kancellár. Angela Merkel Düsseldorfban rámutatott, hogy az utóbbi hetekben megduplázódott - az 1400 körüli szintre emelkedett – a naponta regisztrál új betegek száma. Ugyanakkor a megszüntetett korlátozások visszaállítását nem tartja szükségesnek a kancellár.

Kötelező lesz szeptember elsejétől az orrot és a szájat elfedő maszk viselete a munkahelyeken Franciaországban. Ezt az egyik legnagyobb francia szakszervezet vezetője jelentette be. A maszkokat csak akkor kell viselni, ha többen tartózkodnak egy légtérben. A francia munkaügyi minisztérium döntése értelmében a maszkokat a munkáltatóknak kell megvenniük. A francia közegészségügyi hatóság adatai szerint a vírus elsősorban a fiatal felnőttek körében fertőz.

Bejelentette lemondását a lengyel egészségügyi miniszter. Lukasz Szumowski már hónapokkal ezelőtt tervezte távozását, de azt a koronavírus helyzet miatt elhalasztotta. A járvány kitörése óta a legnépszerűbb lengyel politikussá vált szakember közölte:a kormányzó Jog és Igazságosság soraiban továbbra is teljesíti képviselői munkáját, egyúttal visszatér az eredeti foglalkozásához, az orvosi szakmához is.

Őrizetbe vették a Mauritiuson kettétört és súlyos olajszennyezést okozó japán teherhajó indiai kapitányát, illetve srí lankai elsőtisztjét. Mauritiuson elkezdték eltávolítani a korallzátonyról a teherhajót. A panamai zászló alatt közlekedő, rakomány nélküli teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál. A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdettek, miután már mintegy ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018