eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A Kelenföldi és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút valósulhat meg Budapesten - a nap hírei

Megkapták a járványügyi protokollt a köznevelési intézmények, az érdekképviselet nem elégedett. Katonai egységeket vezényelt a nyugati határára Fehéroroszország.

Megkapták a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt a köznevelési intézmények. A tárca az operatív törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve állította össze a listát. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elégtelennek tartja a tervet, és úgy értékeli, hogy végrehajtásának feltételei nem biztosítottak. A szakszervezet szerint a javaslatok figyelembe sem veszik az oktatásban dolgozók és a szélesebb társadalom egészséghez, egészséges és biztonságos munkafeltételekhez való jogát.

Látogatási és kijárási tilalmat vezet be szerdától a Pesti Úti Idősek Otthonában a Fővárosi Operatív Törzs. A testület az intézmény vezetőjének kezdeményezésére döntött erről. A tájékoztatás szerint az intézményben jelenleg nincs aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt indokolt a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítése. Magyarországon a legutóbbi adatok szerint újabb 24 embernél mutatták ki az új koronavírust, az aktív fertőzöttek száma ezzel 730-ra nőtt. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így már 609 halálos áldozatot követelt a kór.

A Kelenföldi és a Nyugati pályaudvart összekötő vasúti alagút valósulhat meg Budapesten. A megvalósíthatósági tanulmányról szóló uniós támogatási szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő, valamint a Budapest Fejlesztési Központ írta alá. Vitézy Dávid vezérigazgató Facebook oldalán közölte: az alagút kulcsfontosságú a jelenlegi fejpályaudvarok kiváltásához, vagy tehermentesítéséhez. A fejlesztéssel 70 százalékkal is növelhető a vasúton ingázók száma.

Bejelentette indulását az MSZP társelnöki posztjáért Mesterházy Attila. Az országgyűlési képviselő 2010-től négy éven át egyszer már volt a párt vezetője. Az ellenzéki politikus az InfoRádiónak azt mondta: pártelnökként a bizonytalan szavazókat szólítaná meg, fő üzenete az egyenlőtlenségek csökkentése lenne, a többi ellenzéki párttal pedig nem versenyezne. Mesterházy Attila egyetért azzal, hogy a kormányváltás csak az ellenzéki pártok teljes összefogásával lehetséges, tehát közös listával, közös jelöltekkel, és közös miniszterelnök-jelölttel.

Katonai egységeket vezényelt a nyugati határára Fehéroroszország a külföldi kormányok bírálataira válaszul- jelentette be az államfő. Aljakszandr Lukasenka televíziós beszédében hatalomátvételi kísérletnek minősítette a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt által javasolt ellenzéki koordinációs tanács létrehozását, és válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az ellenzék szerint testület célja a békés hatalomátadás biztosítása lenne. Közben folynak a diplomáciai egyeztetések a fehérorosz helyzetről. Az Európai Unió állam és kormányfői szerdán tárgyalnak a fehérorosz helyzetről.

A fertőzések számának emelkedése miatt egyelőre nem lehet tovább lazítani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Németországban – közölte a német kancellár. Angela Merkel Düsseldorfban rámutatott, hogy az utóbbi hetekben megduplázódott - az 1400 körüli szintre emelkedett – a naponta regisztrál új betegek száma. Ugyanakkor a megszüntetett korlátozások visszaállítását nem tartja szükségesnek a kancellár.

Kötelező lesz szeptember elsejétől az orrot és a szájat elfedő maszk viselete a munkahelyeken Franciaországban. Ezt az egyik legnagyobb francia szakszervezet vezetője jelentette be. A maszkokat csak akkor kell viselni, ha többen tartózkodnak egy légtérben. A francia munkaügyi minisztérium döntése értelmében a maszkokat a munkáltatóknak kell megvenniük. A francia közegészségügyi hatóság adatai szerint a vírus elsősorban a fiatal felnőttek körében fertőz.

Bejelentette lemondását a lengyel egészségügyi miniszter. Lukasz Szumowski már hónapokkal ezelőtt tervezte távozását, de azt a koronavírus helyzet miatt elhalasztotta. A járvány kitörése óta a legnépszerűbb lengyel politikussá vált szakember közölte:a kormányzó Jog és Igazságosság soraiban továbbra is teljesíti képviselői munkáját, egyúttal visszatér az eredeti foglalkozásához, az orvosi szakmához is.

Őrizetbe vették a Mauritiuson kettétört és súlyos olajszennyezést okozó japán teherhajó indiai kapitányát, illetve srí lankai elsőtisztjét. Mauritiuson elkezdték eltávolítani a korallzátonyról a teherhajót. A panamai zászló alatt közlekedő, rakomány nélküli teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál. A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdettek, miután már mintegy ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×