eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lemond a lengyel egészségügyi miniszter

Azt mondta, több hónap óta tervezett leköszönését eddig "a Lengyelország számára fontos feladatok" elvégzése érdekében halasztotta.

Bejelentette lemondását keddi sajtóértekezletén Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter, aki a koronavírus-járvány kitörése óta a legnépszerűbb lengyel politikussá vált. Közölte: a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) soraiban továbbra is teljesíti képviselői munkáját, egyúttal visszatér az eredeti foglalkozásához, az orvosi küldetéshez is.

Mateusz Morawiecki kormányfő - még mielőbb hivatalosan elfogadta volna a miniszter lemondását - egy hosszabb Facebook-bejegyzésben méltatta Szumowski szervezői és orvosi képességeit, áldozatkészségét, szakmai tudását, és példásnak nevezte a vele folytatott együttműködést.

"Azon álmatlan éjszakák nélkül, amelyeket a járvány elleni harc terveivel töltöttünk (...) Lengyelország nem küzdött volna meg ilyen hatékonyan a koronavírussal"

- fogalmazott a kormányfő, aki szerint a miniszter "nehéz, de szükséges döntései" megmentették sok lengyel életét.

Szumowski a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski által szeptemberre bejelentett kormányátalakítást megelőzően mond le. Lemondása időzítéséről a sajtóértekezleten elmondta: erről korábban Andrzej Duda államfővel, Morawieckivel, valamint a PiS elnökével egyeztetett. Eredeti tervei szerint már idén februárban távozott volna, a kezdődő koronavírus-járvány miatt az év elején viszont módosított tervein.

Újságírói kérdésre válaszolva Szumowski cáfolta, hogy távozása összefüggésben volna a koronavírus kitörése utáni, a védőeszközök beszerzését célzó minisztériumi pályázatokkal, melyek miatt több ellenzéki politikus tavasszal ügyészségi bejelentést tett.

Összefoglalva a két és fél éves miniszteri megbízatása alatt a lengyel egészségügyben elért eredményeket, Szumowski kiemelte az onkológiai kezelés reformját és a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket.

Beszámolt a Covid-19-fertőzés kezelését szolgáló, idei őszre szóló stratégiáról is, melyben - mint mondta -

nagyobb szerepet szánnak a háziorvosoknak, akik jogosultak lesznek a vírusteszt elrendelésére.

A járási kórházak mellett rendelőket létesítenek a koronavírus tüneteit mutató személyek számára, egyúttal csökkentik a járványkórházak számát - közölte Szumowski, utalva arra, hogy a Covid-19 miatt kórházban ápoltak száma hosszabb távon stabil, mintegy 2 ezer emberről van szó, a betegség súlyos változatában szenvedők száma pedig 70 és 100 között mozog.

Lengyelországban keddi adatok szerint 16 337 az aktív esetek száma, a járvány kitörése óta megfertőződött 57 876 ember közül 39 643-an felgyógyultak. Eddig 1896, általában más kórokban is szenvedő koronavírusos beteg hunyt el, az utóbbi 24 óra alatt tizenegy.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×