eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Tóth László / A Magyar Honvédség parancsnoksága

Bonyolultabb volt a ferencvárosi bomba hatástalanítása a vártnál

Nem mindennapi művelet volt a 75 éves, éles, deformálódott gyújtószerkezetű fél tonnás robbanótesttel való munka.

Egy 500 kilogrammos, amerikai eredetű légibomba került elő június 5-én Budapesten, a Ferencvárosban, a Kvassay Jenő út és a Duna közötti zárt építési területen. A Magyar Honvédség tűzszerészei egy héttel később, június 11-én, kevéssel 23 óra előtt sikeresen hatástalanították a robbanószerkezetet. A művelet bonyolult volt. A környéket a csütörtök esti órákban zárták le 700 méteres sugarú körben.

A légibombának két gyújtószerkezete volt, mindkettő éles, de rossz állapotban. Eltávolításukat követően a helyszínen megsemmisítették őket a tűzszerészek. Ezt követően a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és később, ahogy ez megszokott eljárás ilyenkor, meg fogják semmisíteni – mondta el Gajdos Milán hadnagy, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje reggel az InfoRádióban.

Felhívta a figyelmet: ha valaki bombát, robbanószerkezetet talál, annak a rendőrséget kell értesítenie, ők hívják majd a tűzszerészeket. Nem szabad az eszkökhöz hozzányúlni, elmozdítani pedig végképp tilos. Ha külterületen bukkan valaki ilyen veszélyes szerkezetre, akkor óvatosan, de jó látható módon jelölje meg a helyet.

A nap folyamán egy videó is felkerült a honvédség oldalára, amelyben Debrődi Péter őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész műveleti főnöke elmondta: a hatástalanítás hosszadalmasabb és bonyolultabb lett, mint ahogy tervezték, mert a becsapódást követően a gyújtó deformálódott. Végül először a fenék-, majd az orrgyújtó szerkezetet is ki tudták szerelni és megsemmisítették, a bombát pedig elszállították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×