eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Külföldi tanulmányokat támogató ösztöndíjra lehet pályázni

Meghirdetik a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram újabb részét, szerdától június 16-ig pályázhatnak a 17 és 23 év közötti fiatalok a külföldi tanulmányaikat támogató ösztöndíjra - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Novák Katalin újságíróknak elmondta, az ösztöndíjprogram most maximum 20 tehetséges fiatal számára teszi lehetővé azt, hogy a 2020-2021-es tanévben a külföldi tanulmányaikra - akár annak teljes egészére - támogatást kapjanak. Az ösztöndíjpályázat keretösszege 225 millió forint.

Olyan fiatalok pályázhatnak az ösztöndíjra, akik már felvételt nyertek a világ legrangosabb egyetemeire, vagy most zajlik a felvételi kiválasztásuk - közölte.

Novák Katalin elmondta, a pályázati kiírásban 66 külföldi egyetem szerepel, de ennél szélesebb is lehet a kör egyéni indokolás alapján. Az értékelésnél azonban alapvetően a kiírásban megjelölt egyetemeket részesítik előnyben.

A pályázati kiírás szerdán jelenik meg az emet.gov.hu oldalon és a Nemzeti Tehetség Központ honlapján. Június 16-án 12 óráig lehet majd benyújtani a pályázatokat, majd július 3-án és 4-én egy kiválasztó tábor lesz, ahol a kijelölt pályázóknak lesz lehetősége személyes bemutatkozásra. Végül egy bizottság dönt arról, hogy kik részesülhetnek az ösztöndíjban.

Az ösztöndíjprogram "A" részében negyven tehetséges magyar fiatalnak tudtak segíteni abban, hogy a legjobb külföldi egyetemen felvételizhessen. Novák Katalin kiemelte: olyan tehetséges magyar fiatalokat szeretnének támogatni, akik külföldi, világszínvonalú egyetemen akarnak tanulni, és készek arra, hogy aztán majd Magyarországon éljenek a tanulmányaikat követően.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője elmondta, hogy az ösztöndíjprogramot a Nemzeti Tehetségprogramból finanszírozzák, és a pályázati kiírásában a világ legrangosabb egyetemei szerepelnek.

  • Azok a diákok, akik az Európai Unió tagországainak felsőoktatási intézményeibe jelentkeznek, 13,5 millió forintos támogatást kaphatnak.
  • Az ázsiai, csendes óceáni térség, valamint a nem uniós, de európai ország felsőoktatási intézményeibe készülők akár 16,5 millió forintot is kaphatnak.
  • Az Egyesült Államokba készülők maximális támogatásának összege 27 millió forint.

Lantos Krisztina elmondta, ezekből az összegekből egy diák a képességeihez méltó módon tud tanulni. A diákoknak a programban meghatározott, önként vállalt kötelezettségeket teljesíteniük kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×