eur:
392.32
usd:
366.08
bux:
66800.83
2024. április 26. péntek Ervin
Rózsahegyi Ildikó, gyermekeit egyedül nevelő édesanya gyermekeivel Budapesten, az ország első egyszülős központjának megnyitóján 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az egyszülős lét mindennapi terhein próbálnak enyhíteni

Csaknem félmillió gyermek egyszülős családban él ma az országban – ismertette az InfoRádióval az Egyszülős Központ vezetője. A több mint másfél éve létrehozott intézmény jelenleg mintegy 7 és félezer családdal tartja a kapcsolatot.

Magyarországon az egyszülős családok száma igen magas, mintegy 300 ezer, és több mint félmillió gyerek kénytelen az apja vagy az anya nélkül élni – ismertette az Egyszülős Központ vezetője. Vagyis a magyar lakosságnak közel 10 százaléka egyszülős családban él.

A 2018 májusában alapított Egyszülős Központban – Magyarországon elsőként – kifejezetten az érintett családoknak a szükségleteiről és nehézségeiről szól az élet, ahol az egyszülős lét által napról napra felvetett problémáira igyekeznek válaszokat, megoldásokat találni – fogalmazott Nagy Anna.

A nyitás óta eltelt időszak - hét évszak - során több mint 7600 család, a gyerekekkel együtt nagyjából 17-18 ezren kerültek kapcsolatba az Egyszülős Központtal, amelynek vezetője szerint, ha ezeknek a családoknak az életét legalább egy kicsivel könnyebbé tudták tenni, akkor már megérte.

Azonban a civil intézmény itt nem áll meg, hiszen a mögöttük álló valamivel több mint másfél év csak kezdete volt egy folyamatnak, magyarázta a vezető. Hiszen az Egyszülős Központnak nemzetközi szinten is úttörő a tevékenysége, így induláskor eleve ki kellett dolgozni, hogy miről is szóljon.

A központ az elmúlt időszakban több mint hetvenféle szolgáltatást nyújtott, nyújt a családok számára, több területen is, hiszen, amikor

valaki egyedül marad a gyerekével, az kihat az élet minden területére.

Hogy hol laknak, milyen anyagi körülmények között. Hogy a gyerek mennyiszer látja a különélő szülőt, vagy a vele élőnek milyen munkalehetőségei lesznek. De kihat a társaskapcsolatokra és az egészségre is – sorolta Nagy Anna.

Az Egyszülős Központ munkáját 80 önkéntes segíti, vagyis a szolgáltatásaik zömében rájuk támaszkodnak, ami hatalmas segítség – emelte ki a civil intézmény vezetője – hiszen minden egyes önkéntes, aki behoz egy új programot, szolgáltatás, több és több embernek is tud segíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×