eur:
390.87
usd:
365.26
bux:
68170.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pexels.com

Drámai elvándorlás az egészségügyben

Mind a 19 megyében hiány van kórházi és szakrendelői szakdolgozóból, és a közelmúltban végzettek közül alig maradtak a pályán.

Összességében Magyarországon az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők fele, mintegy százezer fő aktív - idézte a Világgazdaság Páva Hannát, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgató-helyettesét.

A központ tavalyi kutatásában 312 intézmény közül 247 válaszolt a kérdésekre. Kiderült: mind a 19 megye intézményei jeleztek szakemberhiányt, leginkább ápolókra, szülésznőkre és mentőtisztekre lenne szükség.

Az elmúlt 40 év adatai szerint a nyolcvanas években átlagosan 4500-an szereztek egészségügyi szakképesítést, 2010-2018 között évente 7100-an. Előbbieknek több mint fele még aktív és dolgozik, de a 2010-ben végzetteknek csak 34 százaléka maradt a pályán.

A főigazgató-helyettes sokkolónak nevezte az ápolók korfáját:

a negyven felettiek képviselik az egésszégügyi dolgozók 70 százalékát.

A 2011-ben bevezetett rezidensösztöndíjaknak köszönhetően sokkal több a 25-30 és a 30-35 éves korú orvos.

Kiderült a felmérésből az is, hogy bár évi mintegy 370-500 ápoló kért külföldi munkavégzeéshez hatósági bizonyítványt, nem a kivándorlás rontja a hazai helyzetet, hiszen az az összes szakdolgozó fél százalékát érinti.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×