eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Módosulhat a pedagógus-életpályamodell - de nem a fizetés része

Változik a tanárok életpályamodellje. Az osztatlan képzésben résztvevő diákok egyetemi szakmai gyakorlata beleszámít a gyakornoki fokozatban eltöltött időbe, így a kezdő tanárok nagy része már egy év után átléphet a pedagógus 1. kategóriába. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pozitív elmozdulást lát, de szerinte volna még mit módosítani.

A tanárjelölt egyetemistáknak a képzés után egy úgynevezett hosszú gyakorlat jön, heti 2 óra tanítással minden egyes szakon, de akár 10 órát is taníthatnak; részt vesznek az iskola eseményein, életének szervezésében.

"Én azt gondolom, ez pontosan illeszkedik ahhoz a gyakornokságfogalomhoz, ami már megvolt, hiszen aktív részesei egy nevelőtestületnek, jogosan számítódik ez a gyakornoki évekbe" - indokolta az InfoRádióban a pedagógus-életpályamodell friss változásának pozitív voltát Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A változás alapján a tanárjelöltek egy évvel hamarabb léphetnek be a pedagógus 1. kategóriába.

Horváth Péter szerint azonban az életpályamodell anyagi részének egésze átgondolást igényelne.

"Nagyon komoly béremelésre lenne szükség" - mondta, hozzátéve, a pedagógus 1. kategóriában már valóban magasabb fizetés jár, mint előtte, és 22-26 közé emelkedik a heti óraszámuk.

Ebből adódik is "egy kis probléma" Horváth Péter szerint.

"Ha valaki átmegy ezen a minősítő eljáráson, és átkerül gyakornokból pedagógus 1.-be, akkor az átsorolása csak a következő év január 1-től valósul meg, akkor is, ha a minősítésnek februárban vagy márciusban vége.

Közben a tanítási év szeptember 1-jén kezdődik, tehát van itt egy kis ellentmondás" - mutatott rá Horváth Péter, aki a Kar élén már több megoldási javaslattal élt és kapott is ígéretet arra, hogy megfontolják azokat. A lényegi elem az volna, hogy július 1-jén is történhessen átsorolás, ne csak januárban.

A minősítési eljárásra egyébként jelentkezni kell - tavasszal. A portfóliót fel kell tölteni október-novemberre, a portfólió megvédését az Oktatási Hivatal osztja be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×