INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

átminősítés

pedagógus

életpályamodell

Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza.

Módosulhat a pedagógus-életpályamodell - de nem a fizetés része

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Változik a tanárok életpályamodellje. Az osztatlan képzésben résztvevő diákok egyetemi szakmai gyakorlata beleszámít a gyakornoki fokozatban eltöltött időbe, így a kezdő tanárok nagy része már egy év után átléphet a pedagógus 1. kategóriába. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pozitív elmozdulást lát, de szerinte volna még mit módosítani.

A tanárjelölt egyetemistáknak a képzés után egy úgynevezett hosszú gyakorlat jön, heti 2 óra tanítással minden egyes szakon, de akár 10 órát is taníthatnak; részt vesznek az iskola eseményein, életének szervezésében.

"Én azt gondolom, ez pontosan illeszkedik ahhoz a gyakornokságfogalomhoz, ami már megvolt, hiszen aktív részesei egy nevelőtestületnek, jogosan számítódik ez a gyakornoki évekbe" - indokolta az InfoRádióban a pedagógus-életpályamodell friss változásának pozitív voltát Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A változás alapján a tanárjelöltek egy évvel hamarabb léphetnek be a pedagógus 1. kategóriába.

Horváth Péter szerint azonban az életpályamodell anyagi részének egésze átgondolást igényelne.

"Nagyon komoly béremelésre lenne szükség" - mondta, hozzátéve, a pedagógus 1. kategóriában már valóban magasabb fizetés jár, mint előtte, és 22-26 közé emelkedik a heti óraszámuk.

Ebből adódik is "egy kis probléma" Horváth Péter szerint.

"Ha valaki átmegy ezen a minősítő eljáráson, és átkerül gyakornokból pedagógus 1.-be, akkor az átsorolása csak a következő év január 1-től valósul meg, akkor is, ha a minősítésnek februárban vagy márciusban vége.

Közben a tanítási év szeptember 1-jén kezdődik, tehát van itt egy kis ellentmondás" - mutatott rá Horváth Péter, aki a Kar élén már több megoldási javaslattal élt és kapott is ígéretet arra, hogy megfontolják azokat. A lényegi elem az volna, hogy július 1-jén is történhessen átsorolás, ne csak januárban.

A minősítési eljárásra egyébként jelentkezni kell - tavasszal. A portfóliót fel kell tölteni október-novemberre, a portfólió megvédését az Oktatási Hivatal osztja be.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Kapcsolódó hang

A tanárok minősülési rendje változhat
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018