eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Török Gábor: visszatér a kétosztatú pártrendszer

A centrális erőtér felbomlását és a két pártból álló rendszer visszatérését jelzi az európai parlamenti választás eredménye - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző.

Azt a konstrukciót, amelyben az ellenzék is kereste a helyét az elmúlt időszakban, Orbán Viktor nyomán centrális erőtérnek volt szokás nevezni. Ennek az volt a lényege, hogy az ellenzék széttagolt, megosztott, együttműködésre képtelen; ez működött idáig, ez váltotta fel a 2000-es éveknek azt a kvázi kétpártrendszerét, amelyben egy erős jobboldali párt és egy erős MSZP volt fellelhető - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor politikai elemző.

"Nekem a mostani eredmény mintha visszatérést jelentene a kétosztatúság irányába, ami azt jelenti, hogy

azok a politikai erők gyengültek meg, amelyek egy új centrista pozíciót, új pólusképző erőt próbáltak behozni,

továbbá jelentősen veszített erejéből - a választás legnagyobb vesztese - a Jobbik, amely nehezen illeszkedett ebbe a konstrukcióba" - vélekedett Török Gábor.

Az elemzőnek úgy tűnik, a DK és a Momentum megerősödésével és kiemelkedésével - alacsonyabb bázis mellett -

"elindultunk visszafelé" a kétosztatú pártrendszer irányába,

ami azt jelenti, hogy van egy nagyon erős Fidesz, de igazán jelentős, releváns szereplők tőle balra állnak, "méghozzá nagyon".

"A DK és a Momentum - talán nem túlzás ezt állítani - megfeleltethetők valahol az MSZP és SZDSZ kettősnek.

A DK látszik elfoglalni az MSZP korábbi helyét, és a Momentum hasonlít arra a helyével, a támogatottságával, a regionális megjelenésével, amit az SZDSZ mutatott" - húzta alá Török Gábor.

Szerinte politikai teljesítménynek egy választáson az számít, hogy valaki kitalálja, hogy ő kicsoda és mit szeretne elmondani a választóknak, másrészt mögé odateszi azokat az erőforrásokat, amelyek kellenek.

"Ha összehasonlítjuk az MSZP és a DK kampányát, akkor látjuk, amiről beszélek: a DK-nak volt mondanivalója, hogy Európai Egyesült Államokat akar,

ugyanezt az időt viszont az MSZP arra használta fel, hogy azt mondja: van közös lista. Ez minden idők egyik legborzalmasabb választási üzenete volt, értelmetlen, béna.

Dobrev Klára látható volt, körbejárta az országot" - jelentette ki Török Gábor.

Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz kedd este 6 órától, hallgassa meg a teljes beszélgetést!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×