eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: OKF Médiaszerver

Beszakadt lékhorgász mentését gyakorolták az egri tűzoltók - videó

Jön az olvadás, veszélyre figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Gyakorlatot szervezett a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az egri, a füzesabonyi hivatásos tűzoltók és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport részére az egerszalóki Laskó-völgyi víztározón.
A gyakorlat célja az volt, hogy a beavatkozó állomány a jégen tartózkodás biztonsági szabályait és a jégről mentés szakszerű végrehajtását gyakorolja.

A feltételezés szerint a téli hidegben a víztározó felszíne befagyott, de a jég vastagsága nem érte el a biztonságos vastagságot. Egy férfi lékhorgászni indult, a lék vágása közben a tó jege beszakadt a súlya alatt. Az esetet jelezték a 112-es segélyhívó számon, ahonnan a bajbajutott mentésére riasztották a tűzoltókat.

Elsőként a mentőcsoport tagjai mutatták be, hogy ők hogyan mentenék ki a bajbajutott embert. Egy gumicsónakkal és egy ahhoz erősített hordággyal közelítették meg a beszakadt férfit, a lékből kihúzták a szerencsétlenül járt embert imitáló bábut, majd a hordágyra fektették. A csoport többi tagja kihúzta őket a tó jegéről.

Egy hivatásos tűzoltó kötéllel a társai által biztosítva, létrákon közelítette meg a segítségre szoruló embert. Bemutatták a mentés folyamatát egy, majd két létrával is, és levegővel felfújt tömlőn is csúsztatták azokat, a gyorsabb haladás miatt.

Tanácsok és figyelmeztetések

A lék közelében nagyobb esélye van annak, hogy újabb darab törik le a jégből, ezért ajánlatos a lehető legnagyobb távolságból a mentést megkísérelni, ha van rá lehetőség, ilyen helyzetben használhatunk hosszú botot is. A korcsolyázásra, téli sportolásra szánt területet minden esetben az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Ha ilyen terület nincs, tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni:

  • csak akkor menjünk jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog;
  • csak a kijelölt helyet használjuk;
  • lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben tegyük azt;
  • ne egyedül tartózkodjunk ott, mert
  • így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×