eur:
388.59
usd:
361.34
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Ellenzéki tüntetés a fővárosban a Parlament előtt, a Kossuth téren 2018. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Újra tüntettek a túlóratörvény miatt

Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek hirdették meg az újabb demonstrációt, vidéken is voltak megmozdulások.

A kormány és a köztársasági elnök ellen tüntettek ellenzéki pártok, civil szervezetek és szakszervezetek pénteken Budapesten, a Sándor-palota előtt azt követően, hogy Áder János aláírta az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényeket.

A "Szégyelld magad, János!" címmel meghirdetett demonstráción Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke azt hangsúlyozta: az egész ország közös sikere az ellenállás, hiszen nem csupán Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban, sőt Európa-szerte tiltakoztak a kormány politikája ellen. "Legyen 2019 az ellenállás éve!" - hangoztatta a Várban, a Sándor-palota előtt. Az épületet 4-6 sornyi készenléti rendőr védte.

Készenléti rendőrök és felszólalók sora a Sándor-palotánál

Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja felidézte, hogy a kormányzati propaganda "Soros-bérenceknek", keresztényelleneseknek bélyegzi a tüntetőket, pedig szerinte az embereknek csak elegük van abból, hogy egy csapat "kivénhedt despota" el akarja venni a jövőjüket. Úgy fogalmazott: jobb, ha ez a "mocskos, áruló kormány" megszokja, hogy ezentúl más lesz az ellenzéki politika.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke felidézte, hogy 32 éve Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval együtt tüntetett a Lánchídon a demokráciáért, mára viszont ők váltak a demokrácia és a nép "legfőbb ellenségeivé". "Nem akarunk rabszolgák lenni a saját hazánkban" - jelentette ki. Követelte, hogy a jövőben ne az Országgyűlés, hanem a nép válassza a köztársasági elnököt.

Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy az emberek leváltsák a "maffiaállamot", és ha Orbán Viktor békét akar, mondjon le.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egy Áder Jánost ábrázoló marionettbábut vitt a színpadra, mert - mint mondta - a köztársasági elnök nem más, mint Orbán Viktor bábja.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a nemzet jobboldaltól baloldalig egységesen felsorakozott a kormánnyal szemben, mert ez a rendszer a nemzet ellensége.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt mondta, jogállamot akarnak, demokráciát, valamint azt, hogy nyolc óra munkából tisztességesen meg lehessen élni.

Hadházy Ákos ugyancsak független országgyűlési képviselő szerint ha erőt mutatnak, akkor ki lehet harcolni, hogy visszavonják "a jogtipró törvényeket".

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt parlamenti képviselője azt mondta, azért jöttek fel Áder Jánishoz, hogy elmondják neki, nem választhatja a kormány egységét a nemzet egysége helyett, vissza kell vonnia a rabszolgatörvényt.

"Azért jöttünk a Sándor-palota elé, hogy elmondjuk, ez csak a kezdet" - mondta a politikus, aki szerint , új ellenzék született, mert mindegy, hogy ki honnan jött, azt jól tudják, hogy jogállam nélkül egyikük sem élhet tovább ebben az országban, és egymás nélkül nem mennek semmire.

Lipusz Balázs a Hallgatói Szakszervezettől arról beszélt, hogy létezik munkás-diák szolidaritás. "Ti vagytok azok, akik lehetővé teszitek, hogy mi tanulhassunk, akik lehetővé teszitek, hogy egy ország lehessünk."

Magyar György ügyvéd a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól Goethe-tt idézte: "Aki a demokráciában alszik, nagyon könnyen diktatúrára ébred", majd felkiáltott: jó reggelt, Magyarország!

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, januárban nem lehet más program, mint hogy "megáll az ország".

A demonstráció a Magyar Kétfarkú Kutya Párt "Összkarácsonyi Békemenetével" kezdődött a Kossuth téren és a környező utcákban, majd civilek, ellenzéki pártok és szakszervezetek szervezésében vonulnak a tüntetők a parlamenttől a Sándor-palotáig. A tüntetésről a CNN tudósítója élőben jelentkezett be a Kossuth térről.

Vidéken is együtt tüntetett az ellenzék

Az elmúlt napokban több vidéki városban is tartottak demonstrációkat, pénteken is több helyen, például Tatabányán és Kaposváron is utcára vonulnak. Győrben mintegy kétszázan gyűltek össze a városháza előtt, a demonstráción az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum Mozgalom és a Magyar Szolidaritás Mozgalom győri képviselői mellett megjelent Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő is.

A kormányfő szerint a törvény csak ürügy a tüntetőknek

A miniszterelnök is megszólalt a témában péntek reggel a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint a túlóratörvény a munkavállalóknak jó, aki többet akar dolgozni, az hadd dolgozzon és hadd keressen többet.

Szerinte a törvény csak ürügy az ellenzéknek, a tüntetésekről pedig azt mondta a miniszterelnök, hogy egyértelmű, határozott, de türelmes rendőri fellépést kért a belügyminisztertől, és ez meg is valósult.

A rendőrég egyfajta kisokosban szedte össze a tüntetőknek a legfontosabb tudnivalókat, erről itt írtunk. A korábbi demonstrációkról itt, a kifogásolt törvényről pedig itt olvashat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×