INFORÁDIÓ 
2020. október 25. vasárnap
Bianka, Blanka

maratoni

újraélesztés

futás

Könnyezve mondott köszönetet a megmentett futó

Könnyezve mondott köszönetet a megmentett futó

InfoRádió

Szerdán elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust, és akit szintén futó orvosok élesztettek újra. Dr. Merkely Béla több dologra is felhívta az amatőr sportolók figyelmét.

Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt. Mint később kiderült, a keringés összeomlását heveny szívizom infarktus okozta. A futó életét az azonnali újraélesztés mentette meg, melyet Dr. Papp Letícia kardiológussal és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg. A beteg szívritmusát a kiérkező mentő egy defibrillátorral állította helyre.

A maratoni futót tíz nappal a sikeres újraélesztést követően engedték haza. Herendi Péter a könnyeivel küszködve mondott köszönetet az életét megmentő orvosoknak. Felidézte: 47 évesen, 17 éve kezdett futni - orvosi ellenőrzés mellett -, több maraton, félmaraton és ultramaraton-szakasz van már a háta mögött.

"A mostani futás újjászületés volt nekem"

- mondta a férfi, aki csapatban még fog maratont futni, egyedül azonban valószínűleg már nem.

A férfit a sikeres újjáélesztést követően az Országos Mentőszolgálat kollégái a klinikára szállították, ahol szívkatéter segítségével sikerült megnyitni az infarktust okozó koszorúér elzáródást. Bár a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, az azonnali orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója, Merkely Béla.

A pácienst ellátó orvosok a kar verőerén keresztül felvezetett szívkatéter segítségével egy speciális fémhálóval tágították ki az érszűkületet, így biztosítva a vér szabad áramlását, és a szívizomzat vérellátását – összegezte Merkely Béla a beavatkozás lényegét.

Dr. Becker Dávid, a klinika igazgatóhelyettese a beteg állapotáról és az utókezelésről szólva elmondta: a beteg kiváló állapotban van, és komoly esély van arra, hogy megfelelő ellenőrző vizsgálatokat, és a rehabilitációt követően Herendi Pétr visszatérjen az aktív sporthoz.

Az amatőr sportolók számára is fontos a rendszeres orvosi felügyelet

A futók figyeljenek oda a terhelési kapacitásukban fellépő csökkenésre, ez az első, de nagyon fontos vészjel - mondta Merkely Béla az InfoRádiónak. Fontos az is, hogy rendelkezzenek a futók úgynevezett szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel. Ha a betegnél magas vérnyomás, cukorbetegség vagy családi pozitív anamnézis van jelen, akkor feltétlenül menjenek alapos kardiológiai kivizsgálásra. Az igazgató a laikus újraélesztés megtanulásának fontosságát is kiemelte.

A sportolástól nem kell, nem szabad félni

- mondta Merkely Béla, de az fontos, hogy a háziorvos évente vizsgálja meg az amatőr sportolókat. Ha pedig valamilyen nagy kihívást állítottak maguk elé, például a maraton lefutását, akkor érdemes egy részletes kardiológiai vizsgálatra menni.

A rendszeres sport azonban összességében még koszorúér-betegség mellett is jobb, mint ha a beteg egyáltalán nem sportol

- hangsúlyozta a számos adattal is alátámasztható tapasztalatot Merkely Béla.

Nyitókép: Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó hang

Maratonfutó - Merkely Béla
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018