eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Az utcákat és az árkokat tisztító emberek Kolontáron. A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja október 4-én átszakadt, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vörösiszap-per: év végén lehet ítélethirdetés

A nyolc éve történt ügyben új elsőfokú ítélet születhet akár már idén is.

A Győri Törvényszék várhatóan ez év végén vagy jövő év ja­nuár­jában hozza meg az új elsőfokú ítéletet a vörösiszap-perben – mondta a Magyar Hírlapnak Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék sajtószóvivője. Az ítélethirdetést megelőzően a novemberi tárgyalási napokon kerül majd sor a perbeszédekre, tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A vörösiszapperben először a Veszprémi Törvényszék járt el, amely a több éven át tartó tárgyalássorozat végén, 2016 januárjában minden vádpont alól felmentette az ügy tizenöt vádlottját. Az ügyészi fellebbezés nyomán az ügy másodfokon folytatódott a Győri Ítélőtáblán, amelynek bírói tanácsa hatályon kívül helyzete a törvényszék elsőfokú ítéletét, és új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárás nem Veszprémben, hanem Győrben zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×