eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nemzetközi Űrállomás a Hold előtt Salgótarjánból fotózva 2018. július 5-én.
Nyitókép: MTI / Komka Péter

Magyar tudósok is részt vesznek a NASA új Hold-küldetésében

A NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésében vehet részt az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban működő Űrdozimetriai Csoport, amely passzív dózismérő detektoraival járulhat hozzá a küldetés sikeréhez.

A NASA programjának keretében Hold körüli pályára áll az Orion nevű űrhajó – mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Hirn Attila. Az űrdozimetriai kutatócsoport vezetője hozzátette: a jármű három hét elteltével tér vissza a Földre, majd a mérőeszközök bevizsgálásával kiderül, hogy sikerült-e a küldetés.

A jelenlegi küldetés emberi jelenlét nélkül zajlik, az űrhajó üléseibe két próbababát, úgynevezett ember szerű fantomot helyeznek el.

Az anyaguk hasonlít az ember szöveteihez, a belsejükben pedig dózismérőket helyeznek el, melyek mérik, hogy az egyes szervek milyen sugárzást kapnak – tájékoztatott Hirn Attila.

A hatvanas-hetvenes évek Hold-küldetéseinél használt eszközök kezdetlegesek voltak, illetve akkor még nem tartották annyira fontosnak a mérések nyomon követését, mint most – magyarázta a szakértő, hogy miért van szükség a most tervezett vizsgálatokra.

A jövőben hosszabb időtartamú küldetésekben gondolkoznak: a terv szerint Hold körüli pályán egy hónapot töltenek az űrhajósok, az égitest felszínén pedig bázisokat és űrállomásokat építenének majd fel. Így nagyobb sugárzási dózisoknak lennének kitéve, mint a korábbi expedíciókon, tehát nagyobb a kockázat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×