eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem halad kellő ütemben a készpénzmentesítő program – lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: Magyarország egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság hozzájárulását a déli határvédelemhez. Elmaradt a tekeszövetség és a bajnokság új versenyszabályzata ellen tiltakozó klubok egyeztetése – írja a Népszava. A Világgazdaság a gyógyszerekre történő költésekről közöl összeállítást. A Portfolio szerint a kormány igyekezete ellenére nem nő kellő mértékben a bankkártyás terminálok száma. A Magyar Idők a lakáspiacról ír. Több mint 1,2 millióan váltottak jegyet főszezonban a budapesti fürdőkbe – írja a Világgazdaság.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: Magyarország egyelőre nem kapta meg az Európai Bizottság nagyjából 17 milliárd forintos hozzájárulását a déli határvédelemhez. A magyar állam 2015 vége óta több mint 370 milliárd forintot fordított a határ védelmére. Az Európai Bizottság ebből több mint 100 milliárd forintot elfogad és kifizet, ennek első részlete lenne a nyáron ígért 17 milliárd forint.

A Népszava arról ír, hogy elmaradt a tekeszövetség és a bajnokság új versenyszabályzata ellen tiltakozó klubok tegnapra tervezett egyeztetése. A férfi élvonalban szereplő 12 csapatból 8 nem ért egyet azzal, hogy az eddigi körmérkőzéses rendszer helyett két hatos csoportban folyjanak a küzdelmek. Van olyan csapat, amely már kétszer nem állt ki mérkőzésre, így a kizárás fenyegeti, ami a szövetség szerint a bajnokság széteséséhez vezetne. 2023-ban Budapest rendezheti meg a teke csapat-világbajnokságot.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: támogatott gyógyszerekre a betegek tavaly 124 milliárd forintot költöttek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő támogatása 352,7 milliárd forint volt. A KSH adatai szerint a 65-69 éves korosztály költi a legtöbbet gyógyszerre, évente közel 16 milliárd forintot. Betegségcsoportok szerint a listavezető szív- és érrendszeri gyógyszerekért évente több mint 35 milliárd forintot fizetnek a betegek.

A Portfolio összeállításából kiderül: bár a kormány közel 5 milliárd forintot költött a készpénzmentesítő programban bankkártyás terminálok telepítésének támogatására, az első körben kihelyezett 30 ezer szuperolcsó termináltól összességében csak 18,5 ezerrel nőtt a boltokban üzemelő terminálok száma. Az idei első félévben is alig több mint 10 ezerrel nőtt a POS-terminálok száma.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: Magyarországon továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében épül a legtöbb lakás, Pest megyében éves szinten megduplázódtak a használatbavételek, Budapesten pedig a nagy lakásberuházások dominálnak. A területi egyenlőtlenségre jellemző, hogy amíg Pest megyében az első hat hónapban közel 1500 családi házat adtak át, Nógrádban mindössze kilencet.

A Világgazdaság arról ír, hogy több mint 1,2 millióan váltottak jegyet főszezonban a budapesti fürdőkbe, ami azt jelzi, hogy az esős, hideg június ellenére sem tört meg az évek óta tartó folyamatos forgalomnövekedés. A júniusi 19 százalékos visszaesését a júliusi 6 és az augusztusi 8 százalékos növekedés korrigálta annak ellenére, hogy idén messze nem volt annyi hőségriadó, mint egy évvel korábban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×