INFORÁDIÓ 
2020. július 2. csütörtök
Ottó

koraszülött

világnap

rendezvény

alapítvány

Vásár és mentorházak a koraszülöttekért

Vásár és mentorházak a koraszülöttekért

Infostart / InfoRádió

Ma van a Koraszülöttek Világnapja. A Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására idén a koraszülött gyermekeket és családjaikat segítő Melletted a helyem Egyesületet támogatja. A Korábban Érkeztem Alapítvány uniós forrásból mentorházak és mentorhálózat kiépítésébe fog.

A tavalyihoz képest színesebb programkínálattal és nagyobb összefogással készülnek a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására keretében – mondta az InfoRádiónak a december 3-i eseményről a szervező Fiatal Családosok Klubja elnöke, Király Nóra. A Millenáris Park D épületébe várják azokat, akik szeretnének kézzel készített karácsonyi ajándékokat vásárolni szeretteiknek, és ezzel egy jótékony célt támogatni. A vásárlás mellett egész napos szórakoztatóprogrammal várják a családokat.

Olyan szervezetet szerettek volna támogatni, mely hozzájuk hasonlóan családok segítésével foglalkoznak, így esett a választás a Melletted a helyem Egyesületre, akik a koraszülött kisbabákat és családjaikat segítik. 

A Fiatal Családosok Klubja kezdeményezésére a Honvédelmi Minisztérium 15 millió forintos ultrahangkészüléket vásárol a Honvédkórház koraszülött osztályának, ezzel segítve a csecsemők gyógyulását és megerősödését.

Monostori Dóra, a Korábban Érkeztem Alapítvány szakmai vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy Magyarországon évek óta

8-9 százalék a koraszülöttek aránya.

Európai szinten ezzel a 4-5. helyen áll hazánk, az európai átlag 6,5 százalék körül mozog.

Az alapítvány a dél-alföldi régióban – Szegeden, Kecskeméten és Gyulán – hoz létre mentorházakat uniós forrásból. Ezekben úgynevezett direkt szolgáltatásokat nyújtanak a koraszülött gyermekeknek és szüleiknek. A program gerincét a mentorképzés jelenti: egy képzési rendszeren keresztül készítik fel a szülőket a felvetődő problémák megoldására és a szülés traumáinak feldolgozására. Abban reménykednek, hogy a tanfolyam után a szülők felajánlják segítségüket más családoknak. Azoknak a szülőknek is szeretnének továbbá támaszt nyújtani, akik elvesztették csecsemőjüket.

Mérhető, konkrét egészségügyi haszna van a szülők folyamatos jelenlétének a koraszülött osztályokon, az egészségügyi team őket a csapat részeként kezeli – mondta az InfoRádiónak Nádor Csaba, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati osztályvezetője.

Az idő előtt születések egyharmadánál az anyának van valamiféle krónikus betegség, például toxémia, cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Az esetek másik harmada a család szociális helyzetének, alacsony társadalmi státuszának, a higiénia hiányának vagy elégtelenségének tudható be. Vannak továbbá olyan koraszülések, melyek oka ezidáig ismeretlen – magyarázta a neonatológus.

A koraszülöttek kezelésének lényege, hogy igyekezzenek olyan körülményeket teremteni, mintha a csecsemő még mindig az anyaméhben lenne. Ezért van inkubátorban, védik a fénytől, hangoktól, de fontos az érintés is. Az orvosok és ápolók főleg rossz érintéseket kapnak: vért vesznek, megvizsgálják, gyógyszert adnak; a szülőké érintéséhez azonban mindig kellemes élmény társul: simogatnak, gyengéden érnek a gyermekhez – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

Kapcsolódó hang

Színesebb programokkal várja az érdeklődőket a Családszervezetek II. Adventi Jótékonysági Vására
 
Mentorházak koraszülötteknek és családjaiknak
 
Mérhető egészségügyi haszna van a szülők folyamatos jelenlétének a koraszülött osztályokon
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018