eur:
390.66
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Ez vár a szexuális bűnözőkre

Ez vár a szexuális bűnözőkre

Szigorú, letöltendő börtönbüntetést kaptak azok, akik szexuális bűncselekmények miatt álltak bíróság elé. Két évvel ezelőtt 50 embert ítéltek el, tavaly kevesebb ilyen eset volt.

A nemi erkölcs elleni bűncselekmények társadalomra veszélyessége kiemelkedő, ezért kapcsol hozzá a jogalkotó magas büntetési tételt – mondta az InfoRádiónak Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. A testi sérüléseken túl

súlyos pszichés zavarokat okozhatnak, továbbá hatással lehetnek a sértettek jövőbeli szexuális életére.

Különösen a fiatalkorúakra veszélyes az ilyen tettek elszenvedésével járó lelki teher, éppen ezért őket fokozott védelemben részesíti a törvény – hangsúlyozta a szakértő.

2014. december 24-én lépett hatályba a büntetések elévülésére vonatkozó rendelkezéseket szigorító törvény. Ennek értelmében nem évül el többek között az öt évi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő nemi bűncselekmények, ha a sértett nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.

A 2013. július 1-jétől hatályba lépő új Btk. szexuális kényszerítésnek nevezi a nemi zsarolást, szexuális erőszaknak tekinti az erőszakos szexuális cselekményeket, így az erőszakos közösülést vagy szemérem elleni erőszakot, valamint a szexuális visszaélést – amit a régi törvénykönyv megrontás néven ismert.

2013-ban a bíróság 12 esetben hozott jogerős ítéletet szexuális erőszak, és 4 esetben szexuális visszaélés miatt. 2014-ben ezek a számok 10-re és 2-re estek vissza – tájékoztatott Póta Péter. Egy évvel később azonban 50-re emelkedett az elítélések száma, melyben volt szexuális visszaélés és erőszakos szexuális cselekmény is. A tavalyi évben csökkent a tendencia – 29 jogerős ítélet született –, de ebből 24 volt az erőszakos cselekmények száma.

Fiatalkorú elkövetők száma nem meghatározó, az említett évek mindegyikében két-két ilyen esetben született jogerős ítélet szexuális erőszak miatt.

A kiszabott büntetések jellemzően végrehajtó szabadságvesztések voltak, alig fordult elő felfüggesztett szabadságvesztés.

„Az ilyen cselekmények elkövetői a legsúlyosabb büntetéssel számolhatnak”

– hangsúlyozta a szóvivő. A korábbi Btk. szerint csupán nők lehettek erőszakos közösülés sértettjei, az új jogszabály szerint bárki – férfi is – lehet sértett.

A témával részletesen a ma este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazin műsor foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×