INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

koraszülött

koraszülöttek világnapja

világnap

Ha mindent megtesznek, akkor is csak 50 százalék a túlélési esély

Ha mindent megtesznek, akkor is csak 50 százalék a túlélési esély

Infostart / InfoRádió

Magyarországon jelenleg a várandósság 23-24. hetében világra jött csecsemők fele menthető meg - mondta az InfoRádiónak Kocsis István, a Semmelweis Egyetem docense a koraszülöttek világnapja alkalmából.

Nagyban függ a koraszülöttek életkilátása attól, hogy mikor születnek meg, illetve hogy milyen betegségekkel kell megküzdeniük - jelezte Kocsis István.

„Egy 36 hétre világra jött koraszülött már közelíti az érett újszülöttek paramétereit. Ők általában stabilak, nem kell nagyon intenzív ellátásokat végezni náluk. Magyarországon az életképesség határának a 23-24. várandóssági hetet tartják. Ha nem terheli más betegség az idő előtti világrajövetelt, akkor is sajnos csak 50 százalékos túlélést lehet jósolni, ami azonban sokszor nagyon súlyos szövődménnyel terhelt túlélés. Ahogy telnek a hetek, egy 26 hetesnek már akár 70-80 százalékos, a 27-28. héttől már 90 százalékos, súlyos szövődmény nélküli túlélést lehet jósolni, ha a lehető legmodernebb eljárásokkal, körültekintően gyógyítjuk őket.”

Az egyetemi docens arról is beszélt, hogy itthon is évről évre javulnak a koraszülöttek életkilátásai.

„A koraszülött-ellátás nagyon gyorsan fejlődő tudományága az orvoslásnak. Sajnos nagy a lemaradásunk, van mit pótolnunk. Az elmúlt évek nagy sikere, hogy egyre éretlenebb koraszülötteknek van esélye a minőségi túlélésre,. Súlyos szövődmények már nem terhelik annyira az idő előtt világra jött koraszülötteket, mint tíz éve, mert egyre jobb technikákat alkalmazunk, és óriási szemléletbeli változás is történt. Kevésbé invazív, az éretlen szervezetüket megterhelő eljárásokat alkalmazunk.”

Kocsis István felhívta a figyelmet arra, hogy egyre inkább bevonják a szülőket a koraszülött gyermek ellátásába, mert így a babák jobban fejlődnek, és a szülők otthon is magabiztosabban tudják őket ellátni.

Kapcsolódó hang

Sokat javult, de még van hova fejlődnie a koraszülött-ellátásnak
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018