eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Fokozottan figyelik a metrószerelvényeket

Fokozottan figyelik a metrószerelvényeket

Megerősítették a 3-as metró felújított szerelvényeinek ellenőrzését, miután újabb mérnökök érkeztek Budapestre a rekonstrukciót végző orosz Metrovagonmastól. A problémák miatt a BKV sajtóhírek szerint egymilliárd forint kötbért követel.

Sajtóértesülések szerint az orosz Metrovagonmas vállalat újabb mérnököket küldött Budapestre, hogy megerősítse az általa felújított szerelvények üzemeltetés alatti ellenőrzését. A magyar és az orosz szakemberek éjjel-nappal teszteket végeznek a 3-as metró 69 milliárd forintból megújuló járműflottáján – írja a Magyar Idők. A lap szerint

kiemelten vizsgálják az ajtók üzemeltetését, és ellenőrzik az automatikus üzemmódot,

amelyben a vonat mozgásának irányítását az automatizált rendszer végzi, továbbá tesztelik a kézi üzemmódot.

A meghibásodott szerelvények a múlt héten újra forgalomba álltak, miután a mérnökök a hibát elhárították és a kocsik megkapták a szükséges engedélyeket.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság június 23-án döntött arról, hogy az összes felújított orosz metrószerelvényt ki kell vonni a forgalomból, az elmúlt hónapokban ugyanis előfordult, hogy hosszú percekig nem nyíltak ki az ajtók a megállókban, az utasok feszítették szét, hogy le tudjanak szállni, de az is megesett, hogy a Kálvin téren rossz oldalon nyíltak ki az ajtók. Az első felújított kocsi március végén állt forgalomba, de már az első napokban gondok voltak vele.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a felújított szerelvények leállítása utána azt hangsúlyozta, hogy az utasok nem voltak életveszélyben, amikor nem nyíltak ki egy felújított metrókocsi ajtajai a Nyugati pályaudvarnál.

Gulyás Attila, a Metró Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke múlt héten részletesen beszélt az InfoRádiónak a hibák okairól.

„Számos probléma akadt. Félreértés az, ami elterjedt, hogy egy kábelnek a kontakthibája okozta a gondokat.

Szoftveres és elektronikai problémák sokasága volt,

nem mechanikai gondok léptek fel” - fejtette ki.

A BKV a sorozatosan jelentkező meghibásodások és a szerelvények szállításában tapasztalt késedelem miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowvgonmassal szemben. A társaság sajtóhírek szerint egymilliárd forint kötbért követel a csúszások és a műszaki problémák miatt az orosz cégtől.

A Metrovagonmas 69 milliárd forintért vállalta el a munkát, a felújítás így szerelvényenként 306 millió forintba került. Az utolsó felújított metrókocsi várhatóan 2018 tavaszán érkezik Budapestre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×