eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Fokozottan figyelik a metrószerelvényeket

Fokozottan figyelik a metrószerelvényeket

Megerősítették a 3-as metró felújított szerelvényeinek ellenőrzését, miután újabb mérnökök érkeztek Budapestre a rekonstrukciót végző orosz Metrovagonmastól. A problémák miatt a BKV sajtóhírek szerint egymilliárd forint kötbért követel.

Sajtóértesülések szerint az orosz Metrovagonmas vállalat újabb mérnököket küldött Budapestre, hogy megerősítse az általa felújított szerelvények üzemeltetés alatti ellenőrzését. A magyar és az orosz szakemberek éjjel-nappal teszteket végeznek a 3-as metró 69 milliárd forintból megújuló járműflottáján – írja a Magyar Idők. A lap szerint

kiemelten vizsgálják az ajtók üzemeltetését, és ellenőrzik az automatikus üzemmódot,

amelyben a vonat mozgásának irányítását az automatizált rendszer végzi, továbbá tesztelik a kézi üzemmódot.

A meghibásodott szerelvények a múlt héten újra forgalomba álltak, miután a mérnökök a hibát elhárították és a kocsik megkapták a szükséges engedélyeket.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság június 23-án döntött arról, hogy az összes felújított orosz metrószerelvényt ki kell vonni a forgalomból, az elmúlt hónapokban ugyanis előfordult, hogy hosszú percekig nem nyíltak ki az ajtók a megállókban, az utasok feszítették szét, hogy le tudjanak szállni, de az is megesett, hogy a Kálvin téren rossz oldalon nyíltak ki az ajtók. Az első felújított kocsi március végén állt forgalomba, de már az első napokban gondok voltak vele.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a felújított szerelvények leállítása utána azt hangsúlyozta, hogy az utasok nem voltak életveszélyben, amikor nem nyíltak ki egy felújított metrókocsi ajtajai a Nyugati pályaudvarnál.

Gulyás Attila, a Metró Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke múlt héten részletesen beszélt az InfoRádiónak a hibák okairól.

„Számos probléma akadt. Félreértés az, ami elterjedt, hogy egy kábelnek a kontakthibája okozta a gondokat.

Szoftveres és elektronikai problémák sokasága volt,

nem mechanikai gondok léptek fel” - fejtette ki.

A BKV a sorozatosan jelentkező meghibásodások és a szerelvények szállításában tapasztalt késedelem miatt a legsúlyosabb szankciókat helyezte kilátásba a Metrowvgonmassal szemben. A társaság sajtóhírek szerint egymilliárd forint kötbért követel a csúszások és a műszaki problémák miatt az orosz cégtől.

A Metrovagonmas 69 milliárd forintért vállalta el a munkát, a felújítás így szerelvényenként 306 millió forintba került. Az utolsó felújított metrókocsi várhatóan 2018 tavaszán érkezik Budapestre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×