eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Egyre több a fiatalkorú a bíróságok előtt

Egyre több a fiatalkorú a bíróságok előtt

Jelentősen nőtt a fiatalkorú elkövetők száma az első negyedévben a fővárosban. A törvényszéken 2012-2016 között fiatalkorúakkal szemben döntően életveszélyt okozó testi sértés és szexuális erőszak bűntette miatt indult eljárás. Emberölés miatt ritkán indul nyomozás - mondta el Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában.

Milyen bűncselekmények jellemzőek a fiatalkorúakra?

"A fiatalkorúak elsősorban erőszakos bűncselekményeket követnek el, ezt követi a lopás, a garázdaság, de olyan fiatalkorú is állt már bíróság előtt, aki kerítést követett el" - számolt be a Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában. 

Póta Péter elmondta, hogy a törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyekben, ahol elsősorban élet elleni bűncselekményeket követnek el a fiatalkorúak, szintén nagy a megoszlás.

Döntően életveszélyt okozó testi sértések miatt állnak bíróság előtt a fiatalkorúak, esetükben kevés emberölés vagy minősített emberölés miatt emelt vádat az ügyészség,

és ebben az évben szinte kizárólag életveszélyt okozó testi sértés miatt került sor vádemelésre.

A kerületi bíróságok hatáskörébe tartozó ügyekben 2012-2016 között 72 százalékot meghaladó volt a fiatalkorúak bűnösségét megállapító ítélet, és nem érte el az egy százalékot azon ügyek száma, amelyek felmentéssel zárultak - tette hozzá a szóvivő.

Ugyanakkor törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyekben minden egyes vád alá tartozó személyt elítélt a bíróság.

Ki számít fiatalkorúnak?

A Btk. meghatározza a fiatalkor alsó és felső határát. Az tekinthető fiatalkorúnak, aki a bűncselekmény elkövetésekor betöltötte a 12. életévét, de a 18.-at nem - ismertette a szóvivő.

Póta Péter elmondta, hogy a Btk. két alsó korhatárt határoz meg: a 12. életévet, illetve a 14. életévet.

"Ezt úgy kell érteni, hogy

csak bizonyos bűncselekmények esetén büntethető az a fiatalkorú, aki az elkövetéskor a 12. életévét betöltötte, de a 14. életévét nem"

- magyarázta.

"Ezek azok a bűncselekmények, amelyek kiemelkedő tárgyi súlyúak, így például az emberölés, a minősített emberölés, az erős felindultságból elkövetett emberölés, a rablás ebben az életciklusban büntethető" - mutatott rá a szóvivő.

Azt is aláhúzta, hogy a jogszabály a nevelési célt tartja szem előtt a fiatalkorúak esetében, ez azt jelenti, hogy nem csak a büntetésben kell megmutatkoznia a nevelési célnak, hanem magában a büntetőeljárásban is.

"Akkor van helye büntetés kiszabásának, ha nevelő jellegű intézkedések, így például a próbára bocsátás, vagy a javítóintézeti nevelés nem vezethet eredményre,

mert olyan súlyos bűncselekményt követett el a fiatalkorú, hogy már az első körben indokolt vele szemben büntetés kiszabása" - hangsúlyozta Póta Péter.

Azt is jelezte: fiatalkorú életfogytig tartó szabadságvesztést csak akkor kaphat, ha a 20. életévét már betöltötte az elbíráláskor.

A fiatalkorúakkal szemben egyébként ugyanolyan kényszerintézkedéseket lehet alkalmazni, mint a felnőttkorúakkal szemben - fűzte hozzá a a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×