eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Németh Zsolt: Az EU nincs sikerre ítélve

Németh Zsolt: Az EU nincs sikerre ítélve

A brit kilépési népszavazás az Európai Unió számára esély lehet a változásra, ennek irányáról pedig a magyar miniszterelnöknek is megvan a véleménye - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A brit kilépési népszavazás arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió nincs automatikusan sikerre ítélve – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

„Az Európai Unió nem olyan történelmi szükségszerűség, amely sikerre van ítélve, nem egyirányú utca. Ha megtörténik a kilépés, akkor ez azt jelzi, hogy nem dőlhetünk hátra és nem tekinthetjük az Európai Unió projektjét szükségszerű sikernek” - fogalmazott Németh Zsolt. 

A Brexit az Európai Unió számára esély lehet a változtatásra – tette hozzá Németh Zsolt, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent írása is a változtatás pontjait definiálta.

„Amikor azt a szándékot tapasztaljuk, hogy az eurozóna mentén kétsebességessé alakuljon át az EU, akkor egy nagyon súlyos veszéllyel szembesülünk. Számunkra az egységes Európa a kiindulópont” - fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt kiemelte a miniszterelnök által felvetett szuverenitási kérdést is.

„Fontosnak tartom, amit a miniszterelnök az európai uniós szervekkel kapcsolatban hangsúlyoz. Alapvetően a szuverenitás kérdéséről van szó. Megvan a hatáskör átruházásának egy megfelelő mechanizmusa az Európai Unióban és az Európai Bizottság ezeket a mechanizmusokat szemmel láthatóan hajlamos figyelmen kívül hagyni” - jegyezte meg Németh Zsolt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a hamarosan kezdődő bálványosi szabadegyetemen Orbán Viktor miniszterelnök ki fogja fejteni az Európai Unió jövőjével kapcsolatos álláspontját.

„Helyzet van Európában és erre a helyzetre érvényes választ kell adni. Mindenki, aki komolyan veszi a politikai szerepét, az megfogalmazza a saját válaszát és én erre számítok a magyar miniszterelnöktől is” - mondta Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A bálványosi szabadegyetem egy hét múlva kezdődik Tusnádfürdőn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×