eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kezdődik a Quaestor-per

Kedden kezdődik a Quaestor per a A Fővárosi Törvényszéken. A bíróság 3 napon keresztül tárgyalja az ügyet.

A Quaestor elnöke ellen tavaly márciusban rendelt el nyomozást a rendőrség különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Főügyészség a mintegy százezer oldalas nyomozati anyag alapján idén január végén emelt vádat a 11 személlyel szemben. A vádirat terjedelme csaknem 2500 oldal.

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a Quaestor vezetőjére. Az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint és több mint harmincezer sértett van. A Fővárosi Törvényszék április elején közölte, hogy a vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a főügyészséget. Ezután azonban nyilvánosság előtti vita bontakozott ki a törvényszék és a főügyész között – emlékeztetett Póta Péter a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

"A bíróság, miután a vád beérkezett a törvényszékhez, mindent megtett annak érdekében, hogy minél hamarabb kitűzhetővé váljon az ügy, azonban számos olyan dolog történt, mind eljárásjogilag, mind bírói intézkedés kapcsán, ami azt tette lehetővé, hogy csak július 12-13-14-én tudja tárgyalni."

A kiemelt jelentőségű büntetőügyet a törvényszék soron kívül tárgyalja. Tarsoly Csaba ügyének tárgyalására csak az ügyészség 605 tanú meghallgatását indítványozta. A vádirat lényege, hogy a gyanúsítottak a mintegy 47 társaságból álló Quaestor-csoport működtetése során, 2007-től bizonyíthatóan olyan bűnszervezetet hoztak létre, amelynek elsődleges célja a befektetők pénzének, értékpapírjainak eltulajdonítása volt.

A jegybank tavaly március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

Az ügy rendkívüli terjedelmű. A vádirat ismertetése is várhatóan három napig fog tartani. Ezt követően hallgatják meg Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét és tíz társát. A Quaestor Zrt. ellen felszámolási eljárás is folyamatban van és több más polgári peres eljárás is zajlik a Fővárosi Törvényszéken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×