eur:
395.43
usd:
372.54
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Csak ezek a kamionok lehetnek hétvégén az utakon

Csak ezek a kamionok lehetnek hétvégén az utakon

Egy 2008-as kormányrendelet szabályozza a kamionstopot. Nyáron szigorúbb a rendelet, a többi időszakban megengedőbb - mondta a Nemzeti Közlekedési Hatóság referense. A hatóság vasárnap 164 kamiont ellenőrzött, ezek közül 9 jármű vezetője nem rendelkezett engedéllyel.

„A forgalomkorlátozás alapvetően hétvégi időszakra, munkaszüneti- és ünnepnapra vonatkozhat. Két időszakra lehet elrendelni forgalomkorlátozást. Van egy szigorított időszak nyáron és van egy lazább időszak. Az első időszak július 1-től augusztus 31-ig terjed, a másik időszak szeptember 1-től június 30-ig.” - mondta Rónay-Tobel Beatrix, a Nemzeti Közlekedési Hatóság referense.

Hozzátette: hőségriadó esetén nem feltétlenül kerül felfüggesztésre a hétvégi forgalomkorlátozás. Erről minden esetben a közlekedésért felelős miniszter dönt, a környezetvédelemért felelős miniszter véleményének figyelembe vételével.

„A 3-as típusú hőségriadó idején szinte minden esetben felfüggesztésre kerül a kamionstop, másodfokú riasztás esetén pedig mérlegelni szoktak” - fogalmazott a Nemzeti Közlekedési Hatóság referense.

Mint mondta, széles a kivételezettek köre.

"Az ellátórendszer folyamatos működését biztosító szállításhoz automatikusan felmentést adnak. Számtalan mentesülési indok létezik, ilyen például a virágszállítás, a termény betakarítása, élő állatok és friss tejtermékek szállítása. Ha mégis elengedhetetlen a hétvégi szállítás, akkor egyéb engedélykérelemmel lehet élni a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz” - jegyezte meg Rónay-Tobel Beatrix.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság referense szerint rendszeresen szerveznek olyan akciókat, amelyeken ellenőrzik, hogy betartják-e a kamionok a hétvégi forgalomkorlátozást.

„Ebben a hónapban is volt már ilyen akció, amely során 164 járműnél vizsgáltuk meg, rendelkeznek-e engedéllyel. Ebből 9-en közlekedtek engedély nélkül, őket közigazgatási eljárás alá vonják, és kiszabják a megfelelő bírságot” - mondta Rónay-Tobel Beatrix, a Nemzeti Közlekedési Hatóság referense az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×