eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Balog: a keresztény értékeket közösségként lehet képviselni

A keresztény értékeket elsősorban nem megvédeni, hanem képviselni kell - fogalmazott Balog Zoltán, a Föld sója Közép-európai Keresztény Találkozón a hétvégén, Budapesten.

A keresztény értékeket csak közösségként lehet képviselni – vélekedett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a reformáció és az egyházak európai jövőjéről tartott előadásában. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat olyan közösségek kialakítása és erősítse, amelynek tagjai képesek egymásra figyelni, és akik számíthatnak egymásra, hiszen – mint mondta – "először egymásra kell tudnunk figyelni ahhoz, hogy később tudjunk kifelé, másokra is".

"A sola scriptura és a tradíció újra felfedezése az számomra a keresztény értékeknek az újrafelfedezését is jelenti. És itt, akkor amikor Európáról, mint egy megvédendő várról beszélünk, akkor nekem is egy kicsit önkritikusan is azt kell mondanom, hogy a keresztény értékeket nem megvédeni kell, a keresztény értékeket képviselni kell, mert az a legjobb védelem, ha képviseljük a keresztény értékeket."

Balog Zoltán rámutatott: az a közösség, amelyik nem tudja magáról, hogy "kicsoda", hogy milyen erkölcsi, kulturális struktúrában él, az mások integrálására is képtelen. Integrálni csak erős identitással rendelkező közösségek képesek, ma azonban Európa keresztény identitása gyenge - tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető arra is figyelmeztetett, hogy veszélyes kiválasztani egy súlyos társadalmi problémát - manapság leginkább a migráció kérdését - és az ahhoz való viszony alapján meghatározni, hogy valaki igazi keresztény-e vagy sem. Az ilyen status confessionis létezik, de óvatosan kell bánni vele, mert könnyen vezethet egyházszakadáshoz - tette hozzá.

Ma sokszor a kontextus határozza meg hogy mit mond az egyház. Ha azonban a "megrendelő" kérdéseire válaszolnak, akkor már benne vannak az ő struktúrájában, és azon belül válaszolhatnak igennel vagy nemmel. Végül pedig csak az marad a kérdés, hogy a magyar egyházak a magyar kormány politikáját támogatják-e vagy Angela Merkelét. Ez azonban az egyházak "csőbe húzása" - mutatott rá Balog Zoltán, majd aláhúzta, hogy ezért fontos a belső szabadság megőrzése nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×