eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Alkotmánybírósági határozat, NATO, tolerancia - a nap hírei

Nyilvánosan hirdet határozatot egy gyülekezési jogi ügyben a jövő héten az Alkotmánybíróság. Kölcsönösen telepít egy-egy katonai századot egymás területére Lengyelország és Románia. Több toleranciát sürgetett az amerikai elnök a Dallasban történtekkel kapcsolatban.

Nyilvános határozathirdetést tart kedden délelőtt az Alkotmánybíróság egy gyülekezési joggal kapcsolatos panasz ügyében. Devizahitel-károsultak jelentettek be még 2014 decemberében egész napos tüntetéssorozatot több budapesti helyszínen. A rendőrség azonban megtiltotta a tüntetést a Kúria Markó utcai épületénél, illetve Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai otthonánál, és a döntést később megerősítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is. A panaszos szerint a tiltás megalapozatlan és indokolatlan volt, és sértette a gyülekezési szabadságot.

Az osztrák védelmi miniszter szerint közös, regionálisan megszervezett európai határvédelemre van szükség, amíg nem születik hatékony és együttes európai védelmi politika Hans Peter Doskozil a Die Presse című napilapnak azt mondta: meg kell állapodni Budapesttel a dublini egyezmény alkalmazásáról, és arról, hogy Magyarországra visszaküldhetőek legyenek a menekültek.

Kölcsönösen telepít egy-egy katonai századot egymás területére Lengyelország és Románia a varsói NATO csúcstalálkozón született döntések szerint. A tagállamok képviselői a szövetség keleti szárnyának megerősítéséről határoztak. Ez alapján négy zászlóalj fog állomásozni Lengyelországban és a három balti államban, emellett létrejön egy romániai és bulgáriai nemzetközi összetételű NATO-dandár is.

A varsói NATO-csúcson elhatározott erőfeszítésekkel, elsősorban a szövetség keleti szárnyának megerősítésével kapcsolatban követel tisztázást az orosz külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a döntések a nem létező orosz fenyegetésen alapulnak.

Ukrajna keleti részén három kormánykatona meghalt és 16 megsebesült, miután heves tüzérségi támadásokat hajtottak végre az Oroszország által támogatott szakadárok. Kijevi illetékesek közlése szerint az oroszbarát erők a minszki megállapodás által tiltott nehézfegyvereket is bevetettek.

Az amerikai elnök szerint a rendőröknek nagyobb toleranciát kellene tanúsítaniuk szolgálatteljesítés közben. Barack Obama a múlt heti dallasi eseményekkel kapcsolatban hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azoknak is türelmesebbnek kellene lenniük, akik túl keménykezűnek vélik a rendőröket, főleg a színesbőrűekkel szemben. A texasi nagyvárosban fehér rendőrök két fegyvertelen afroamerikait lelőttek. Ezt követően orvlövészek 5 rendőrrel végeztek a rendőri túlkapások elleni dallasi tüntetés közben, majd három másik helyen is rendőrökre nyitottak tüzet.

Berlinben 123 rendőr megsebesült, amikor zavargásba torkollott egy szélsőbaloldali tüntetés. A zavargás az egyik utolsó nagy berlini foglaltház, azaz a tulajdonos hozzájárulása nélkül birtokba vett lakóépület sorsa körüli konfliktus része volt. Az épület a kilencvenes évek eleje óta a szélsőbaloldali, anarchista szubkultúra egyik központja, és a hatóságok már többször megpróbálták felszámolni.

Megkönnyítené a londoni és a frankfurti tőzsde tervezett egyesülésének feltételeit a Deutsche Börse. A London Stock Exchange és a Deutsche Börse vezetősége márciusban állapodott meg a mintegy 25 milliárd eurós egyesülésben. A német szövetségi pénzügyi felügyelet nem ért egyet az egyesüléssel, mivel a legfontosabb euróövezeti értékpapírpiac irányítása az Európai Unión kívüli székhelyre kerülne.

A jövő év közepén indul az országos vastagbélszűrő program. A helyettes tisztifőorvos az M1-en megismételte: a vizsgálatokra 2 és fél millió 50 és 70 év közötti férfit és nőt várnak, a szűrésekre több mint hétmilliárd forint áll rendelkezésre. A mintavétel otthon is elvégezhető a kapott eszközökkel. Kovács Attila hangsúlyozta: Európában Magyarországon fordul elő a legtöbb vastagbélrák.

Újraindultak a menetrend szerinti légi járatok a sármelléki repülőtér és Moszkva között. Kepli József János, a légikikötőt üzemeltető Hévíz alpolgármestere elmondta: az idén már több mint 2000 utassal gyarapodik a sármelléki leszállóhely forgalma, Hévízen pedig mintegy 8000 vendégéjszakát töltenek el a repülőgéppel érkező orosz vendégek.

Elhunyt Pethő Zsolt zeneszerző. A Balázs Béla-díjas művész 79 éves volt. Pethő Zsolt számos népszerű animációs film zenéjét komponálta. Ezek között van a Gusztáv-sorozat, A nagy ho-ho-ho horgász, a Vízipók-csodapók vagy a Pom-pom meséi. A Pannónia Filmstúdió zenei referenseként 1962-től 1996-ig hazai és külföldi filmek zenefelvételeit, szinkronmunkálatait irányította, lemezek zenei rendezője is volt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×