eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több gazdasági törvényt is módosított a Parlament

Az Országgyűlés módosította a tao- és a postatörvényt, illetve a jegybanktörvényt, valamint egy évvel elhalasztotta a kft-k törzstőkeemelésére adott határidőt.

117 igen szavazat mellett, 57 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés azt a módosítást, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy - adókedvezményért cserébe - üzleti eredményükből támogassák a budapesti olimpiai pályázatot író non-profit társaságot, évente összesen maximum 19 milliárd forinttal.

118 igen és 57 nem szavazattal, szintén tartózkodás nélkül fogadta el a Ház a postatörvény kormánypárti módosítását, amely a társaság üzleti érdekeire hivatkozva rögzíti, hogy semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a Posta üzleti tevékenysége szempontjából. Az ellenzéki pártok azzal támadták a módosítást, hogy az ellehetetleníti a társasághoz érkező közérdekű adatigényléseket, a kormánypártok azonban ezt cáfolták a korábbi vita során.

175 igen szavazattal, ellenvetés nélkül fogadták el a képviselők a PTK módosítását, amely egy évvel elhalasztja az alapítványok és egyesületek létesítő okiratainak frissítésére, illetve a Kft-k törzstőkéjének minimum 3 millió forintra emelésére adott március 15-ei határidőt.

Emellett 118 igen és 58 nem szavazat ellenében az Országgyűlés rábólintott a jegybanktörvény csupán tegnap benyújtott módosítására. Az ellenzék által kritizált előterjesztés átírja a jegybanki eljárási határidőket, megduplázza a nemzeti bank vezetőinek fizetését és kivonja az információszabadságról szóló törvény hatálya alól a jegybank által alapított gazdasági társaságokat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×