Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar-koreai gazdasági megállapodásokat írt alá a nemzetgazdasági miniszter - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte. Elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze.

Magyar-koreai gazdasági megállapodásokat írt alá Szöulban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a két ország gazdasági vegyes bizottsági ülése után azt mondta: az elmúlt években 7 és félszeresére nőtt a magyar export, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig megduplázódott. Szólt arról is, hogy jelenleg mintegy 40 koreai vállalkozás - köztük a Samsung cégcsoport több leányvállalata - működik Magyarországon. A dél-koreai cégek csaknem 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Megállapodott a Budapest-Szarajevó vasúti közlekedés helyreállításában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bosznia-Hercegovina külügyminiszter-helyettese. A találkozón szóba került Bosznia-Hercegovina NATO- és Európai Uniós integrációja. A tárcavezető-helyettes arra kérte a magyar minisztert, hogy Magyarország továbbra is támogassa ebben országát.

Az, hogy ma szabadságban, függetlenségben, demokráciában élhetünk, nem a rendszerváltoztatást előkészítő politikusoknak, hanem a nemzet kevéssé ismert hőseinek köszönhető - fogalmazott az államfő. Áder János a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Békéssámsonban emlékeztetett arra: a kommunista rendszereknek csaknem százmillió áldozata volt a világon.

Pölöskei Gáborné vezeti március 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az intézményfenntartó gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldására miniszteri biztosként Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja kerül. Hanesz József, a Klik jelenlegi elnöke közös megegyezéssel február 29-én távozik beosztásából.

Gyermekbántalmazásokat vizsgáló munkacsoport alakult az Emberi Erőforrások Minisztériumában - közölte a szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság. A Gyermekeink biztonságáért elnevezésű testület azt vizsgálja, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszerben dolgozó szakemberek a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően jártak-e el a gyermekbántalmazási és -elhanyagolási ügyekben, a megelőzésben, valamint a gyermekek veszélyeztetettségének megszüntetésében.

Megváltozhat a Nyugat-Európába tartó migránsok útvonala, így akár Ukrajna, Oroszország és Grúzia felől érkező bevándorlókra is számítani lehet - jelentette ki a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Benkő Tibor vezérezredes elképzelhetőnek tartotta, hogy a magyar-román határ mellett a magyar-ukrán, az ukrán-szlovák, sőt akár a lengyel határ is érintett lehet.

Jelentősen növelte a határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát a Magyar Honvédség. Szerdától a járőrözési feladatok ellátásában a harcjárművek mellett helikopterek is részt vesznek - közölte a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke. Ruszin Romolusz ezredes az InfoRádióban elmondta: a katonák a rendőrökkel közösen járőröznek, részt vesznek a tranzitállomások és az egészségügyi állomások üzemeltetésében is.

Megszületett a bérmegállapodás a BKV-nál. A két reprezentatív szakszervezet aláírta az egyezséget, amely hatályba is lépett - közölte a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Gulyás Attila elmondta: az új bértarifarendszer megalkotásáig minden dolgozó mozgóbérként egységesen 8 ezer forint béremelést kap januárig visszamenőleg. Az új tarifarendszer elkészültével pedig részben differenciált lesz a bérnövekmény. A BKV Zrt. közölte: a megállapodás akkor hajtható végre, ha a kiegészített üzleti tervet elfogadja a Fővárosi Közgyűlés, vagy külön határozatban forrást biztosít.

Újabb kórházakban van teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenza-járvány miatt. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelentése szerint jellemzően a szülészeti, nőgyógyászati, újszülött-osztályokon és az intenzív részlegeken tilos a látogatás. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai alapján 8 százalékkal emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók száma az elmúlt héten az előző hetihez képest.

Elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze. A kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész 86 éves volt - közölte a Madách Színház. Psota Irén 80. születésnapja után, 2009. áprilisában vonult vissza a színpadtól. Psota Irént a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.