eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bővül az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer - lapszemle

A kereskedelem újabb területére terjesztheti ki a kormány az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert - tudta meg a Magyar Idők. Elsõsorban nem a multinacionális cégek miatt alacsonyak a magyar bérek, és a nyugat-európai gazdasághoz való felzárkózásunk nehézségeinek sem külsõ okai vannak - mondta a Magyar Nemzetnek Mellár Tamás.

"Költözzön el, akkor nem találhatják meg" - a Népszabadság szerint ezt válaszolta a Fővárosi Ítélőtábla ügyintézője Balogh Vince kérdésére, akit társával együtt 2005-ben pénzszállítóként megtámadott egy rablóbanda, majd személyes adatait a bírósági eljárás közben tisztázatlan körülmények között a Fővárosi Ítélőtábla kiadta a gyanúsítottaknak. Mindez azt követően derült ki, hogy a férfi levelet kapott a börtönből, egyik korábbi támadójától.

Elsősorban nem a multinacionális cégek miatt alacsonyak a magyar bérek, és a nyugat-európai gazdasághoz való felzárkózásunk nehézségeinek sem külső okai vannak - mondta a Magyar Nemzetnek Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke, a pécsi egyetem tanára úgy látja, hogy a legfőbb probléma az alacsony termelékenység és a források rossz hatásfokú felhasználása.

A kereskedelem újabb területére terjesztheti ki a kormány az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert - tudta meg a Magyar Idők. A szaktárca jelenleg azt vizsgálja, hogyan és mely termékekre terjessze ki a más termékek esetében már bevált szisztémát. A lap úgy tudja, hogy szigorú hatósági ellenőrzés alá vonhatják a műszaki cikkek adócsalástól korántsem mentes kereskedelmét, tehát a mobiltelefon- és a számítástechnikai alkatrészek is bekerülhetnek a rendszerbe.

Rengetegen érdeklődnek a bankoknál a családi otthonteremtési kedvezmény új lehetőségeiről, de a jogszabályváltozások, illetve az új építésű lakások kis száma miatt egyelőre kevesen igényelték a támogatást - írja a Magyar Idők. Eddig a banki adatok alapján főként a már háromgyerekes családok érdeklődnek a lehetőség iránt, elsősorban a háromgyerekeseknek szánt új lakáshoz adható 10 plusz 10 milliós lehetőségről.

A Magyar Nemzet szerint az ENSZ tekintélyét is veszélyeztetheti, ha feloldják a világszervezet 1956-os iratainak titkosítását, ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten New Yorkban kérte. A lap értesülései alapján ugyanis a magyar forradalommal kapcsolatban már csak egy iratcsoport maradt titkos, a magyar forradalmárok és menekültek mellett kiálló dán diplomatával, Povl Bang-Jensennel és titokzatos halálának körülményeivel foglalkozó dokumentumok.

A Népszabadság arról ír, hogy újabb tanúkat hallgattak meg a selypi azbesztszennyezéssel kapcsolatos perben. Az eljárás, amelyben nyolc ember perli az államot, januárban kezdődött. Az érintettek lakóhelye mellet üzemelő cementgyár évtizedeken át szennyezte a levegőt azbeszttel, a környék lakói pedig álláspontjuk szerint emiatt kaphattak rákot.

A cseh kormány becslései szerint a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusra járó támogatások mintegy 6 százalékát nem tudták lehívni, így mintegy 40 milliárd cseh koronát, azaz nagyjából 1,4 milliárd eurót vesztettek el - közli a Portfolio a Sociéte Generale elemzőire hivatkozva. A portál szerint ennek fényében, régiós összevetésben még inkább kedvező lehet majd a végső magyar eredmény.

Kizárólag ázsiai és európai országok vannak annak a listának az elején, amelyben egészségügyi helyzetük alapján rangsorolták az országokat - olvasható a pénzcentrum.hu-n. Az első három Szingapúr, Olaszország és Ausztrália, az észak-és latin-amerikai országok kissé leszerepeltek, Magyarország pedig az 54. helyet szerezte meg.

A szakdolgozók bérét növelné legelőször és a lakosság egészségi állapota alapján osztaná újra a kapacitásokat Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár - közli a napi.hu. A lapnak adott interjúban a politikus arról is beszélt, hogy a sebészeti ügyeletet nem vállaló budapesti kórházakból nappali kórház lehet, a jövő egészségügyében pedig az államtitkár az "ügy" helyett a "törődésre" helyezné a hangsúlyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×