eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tizenhat javaslatról dönthet kedden az Országgyűlés

Összesen tizenhat előterjesztést fogadhat el az Országgyűlés a keddi ülésén. A képviselők a Költségvetési Tanács véleményének megérkezése esetén elfogadhatják az idei költségvetés módosítását, továbbá jóváhagyhatják a tavalyi büdzsé zárszámadását. A szavazásokat követően az élelmiszerlánc-felügyeleti díj csökkentéséről is vitát tartanak.

Az ülésnap reggel 9 órakor a magyar tudomány ünnepéről szóló megemlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a határozathozatalok.

A parlament egyebek mellett ekkor fogadhatja el az idei költségvetés hétfőn végleges formába öntött azon módosítását, amely 60 milliárd forinttal megemelné a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert az eredetileg 100 milliárd forintos keret szinte teljesen kimerült, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt. A büdzsé módosítása tartalmazza továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is. Emellett a költségvetési bizottság módosító javaslatának hétfői elfogadásával a Modern Városok Program 25 milliárd forintos többlettámogatást kaphat.

A képviselők emellett országgyűlési határozatba foglalhatják véleményüket arról az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről, amely lehetővé tenné a menedékkérők tagállamok között kvóták szerint történő szétosztását.

Szintén elfogadásra vár a tavalyi költségvetés zárszámadása, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-os büdzséje.

Jóváhagyhatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeinek, valamint a legfőbb ügyész 2014-es tevékenységéről szóló beszámolókat.

Módosíthatják a magáncsődről, a termékdíjról szóló jogszabályokat.

Az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilváníthatja november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját.

A szavazásokat követően több más javaslat általános vitája mellett az Európai Bizottság elmarasztalására reagálva terítékre kerül az élelmiszerlánc-felügyeleti díj csökkentése is. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője erről azt mondta, az európai testület megvédte a multinacionális vállalkozásokat, miközben a magyar államkassza 23 milliárd forintnyi különadótól esik el. A miniszter megjegyezte ugyanakkor, nem alaptalan az a hír, amely szerint a kormány azt tervezi, hogy a nagyobb vállalatoknak, több embert kellene foglalkoztatnia.

Az Országgyűlés aktuális ülése a héten csütörtökig tart és jövő hétfőn fejeződik be.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×