eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szegénység és korrupció napirend előtt a Parlamentben

A szegénység, a korrupció és a földeladási program is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Az ülést vezető Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Magyar Tudomány Napja alkalmából emlékeztette a képviselőket, hogy 1825-ben, ezen a napon - november 3-án -ajánlotta fel Pozsonyban az Országgyűlés alsótáblájának ülésén gróf Széchenyi István egy évi jövedelmét a tudományos akadémia elődje, Magyar Tudós Társaság létrehozására.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, mondván, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az oktatásra és az elvándorlás lassításáért emelni kellene a béreket. Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában aláhúzta, hogy az LMP-vel szemben az Európai Bizottság, az IMF, az OECD és a hitelminősítők is elismerik az ország teljesítményét.

Korózs Lajos az MSZP részéről a szociális munka napjára emlékeztette a képviselőket, illetve szegénység problémáira, amelyre nemrég a Habitat for Humanity legutóbbi lakhatási felmérése is rámutatott. Rétvári Bence államtitkár erre azzal reagált, hogy az elmúlt években több mint 200 ezerrel csökkent a szegénység valamely' kockázatának kitettek száma.

Firtl Mátyás, a KDNP részéről a kötelező uniós menekült-kvóta ellen emelt szót, betelepítési kvótának nevezve azt és aláhúzva, hogy Európának össze kell fognia a kontinens határainak védelmében. Rétvári Bence válaszában egyetértett a képviselővel és rámutatott, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely idejében felismerte a helyzetet.

Staudt Gábor, a Jobbik képviselője a sajtóban is taglalt korrupciós ügyekre hívta fel a figyelmet, mint mondta: az elmúlt két és fél évtizedben az államadósság kétszeresét lopták el a közvagyonból. Kontrát Károly államtitkár azonban nem értett egyet a képviselővel és felrótta a képviselőnek, hogy a Jobbik nem szavazta meg a Nemzeti Védelmi Szolgálatról szóló törvényt, majd megkérte az ellenzéki politikust, hogy ha egyetlen korrupciós ügyről is tudomása van, tegyen feljelentést.

A fideszes Győrffy Balázs a kormány tervezett földeladási programját vette védelmébe és támadta a programot kritizáló ellenzéki pártokat. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter maga is gazdaellenes ellenzéki egységfrontról beszélt és aláhúzta, hogy a nyilvános árveréseken csak természetes személyek vehetnek részt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×