INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szegénység és korrupció napirend előtt a Parlamentben

Infostart / InfoRádió
A szegénység, a korrupció és a földeladási program is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Az ülést vezető Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Magyar Tudomány Napja alkalmából emlékeztette a képviselőket, hogy 1825-ben, ezen a napon - november 3-án -ajánlotta fel Pozsonyban az Országgyűlés alsótáblájának ülésén gróf Széchenyi István egy évi jövedelmét a tudományos akadémia elődje, Magyar Tudós Társaság létrehozására.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, mondván, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az oktatásra és az elvándorlás lassításáért emelni kellene a béreket. Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszában aláhúzta, hogy az LMP-vel szemben az Európai Bizottság, az IMF, az OECD és a hitelminősítők is elismerik az ország teljesítményét.

Korózs Lajos az MSZP részéről a szociális munka napjára emlékeztette a képviselőket, illetve szegénység problémáira, amelyre nemrég a Habitat for Humanity legutóbbi lakhatási felmérése is rámutatott. Rétvári Bence államtitkár erre azzal reagált, hogy az elmúlt években több mint 200 ezerrel csökkent a szegénység valamely' kockázatának kitettek száma.

Firtl Mátyás, a KDNP részéről a kötelező uniós menekült-kvóta ellen emelt szót, betelepítési kvótának nevezve azt és aláhúzva, hogy Európának össze kell fognia a kontinens határainak védelmében. Rétvári Bence válaszában egyetértett a képviselővel és rámutatott, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely idejében felismerte a helyzetet.

Staudt Gábor, a Jobbik képviselője a sajtóban is taglalt korrupciós ügyekre hívta fel a figyelmet, mint mondta: az elmúlt két és fél évtizedben az államadósság kétszeresét lopták el a közvagyonból. Kontrát Károly államtitkár azonban nem értett egyet a képviselővel és felrótta a képviselőnek, hogy a Jobbik nem szavazta meg a Nemzeti Védelmi Szolgálatról szóló törvényt, majd megkérte az ellenzéki politikust, hogy ha egyetlen korrupciós ügyről is tudomása van, tegyen feljelentést.

A fideszes Győrffy Balázs a kormány tervezett földeladási programját vette védelmébe és támadta a programot kritizáló ellenzéki pártokat. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter maga is gazdaellenes ellenzéki egységfrontról beszélt és aláhúzta, hogy a nyilvános árveréseken csak természetes személyek vehetnek részt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk