eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Áder János meglátogatott egy vízbányát

Az eocén programban nagyon drágán termeltek szenet, közben a vízkiemeléssel óriási környezeti károkat okoztak - mondta Áder János, miután kedden meglátogatta az Északdunántúli Vízmű Zrt. 200 méter mély vízbányáját.

"Ez a vállalat közel 300 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodik. Amit itt láthattunk, azt bizonyítja, hogyan lehet a szükségből erényt kovácsolni, hiszen innen látják el a térség lakóit ásványvíz minőségű ivóvízzel" - tette hozzá a köztársasági elnök.

Emlékeztetett arra, hogy az intenzív vízkiemelés miatt elapadtak a tatai források és a környezeti beavatkozás már a budai hegyek forrásainál is érezhető volt, ez is hozzájárult a térségben a szénbányászat befejezéséhez.

Áder János elmondta, azóta a karsztvíz egyensúlya helyreállt, 40, helyenként 60 méterrel emelkedett a víz szintje, és az itt dolgozók csak annyi vizet vesznek el a természettől, amennyit az pótolni tud.

Jelen Tamás, a társaság vezérigazgatója a bányalátogatás előtti beszélgetésen a vízmű székházában elmondta, naponta 30 ezer köbméter vizet emelnek ki a vállalat két vízaknájából.

A Tatán korábban elapadt mintegy ötven forrás újjáéledt, azonban a 60-as években a források területének egy részére négyemeletes panelházakat építettek. A pincékben most megjelenő vizet jelenleg a csatornába vezetik, ami jelentős többletfeladatot ró a tisztítóműre.

Bencsik János (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője attól tájékoztatta a köztársasági elnököt, hogy a beépített forrásterületeken nyolcezer ember lakik. A képviselő szólt arról is, hogy az intézet kutatásokat végzett a várható körülményekről; a visszatérő források káros hatásainak megelőzése tízmilliárd forint körüli összeget igényelne.

"A helyzet kezelése kormányzati támogatás nélkül nem lehetséges, annál is inkább, mert a források elapadását is kormányzati intézkedések okozták" - tette hozzá Bencsik János.

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 72 településen 233 ezer ember ivóvízellátását biztosítja, valamint 45 településen a szennyvízelvezetésről is gondoskodik.

A társaság 2013-ban fejezte be a tatai és a tatabányai szennyvíztisztító telep korszerűsítését, hárommilliárd forint ráfordításával. A beruházások során nitrát- és foszfor-eltávolító berendezéseket építettek be, a két telepről így évente 31 tonnával kevesebb nitrát és 17,5 tonnával kevesebb foszfor kerül az Által-éren keresztül a tatai Öreg-tóba, majd a Dunába.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×