INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Áder János meglátogatott egy vízbányát

InfoRádió / MTI
Az eocén programban nagyon drágán termeltek szenet, közben a vízkiemeléssel óriási környezeti károkat okoztak - mondta Áder János, miután kedden meglátogatta az Északdunántúli Vízmű Zrt. 200 méter mély vízbányáját.

"Ez a vállalat közel 300 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodik. Amit itt láthattunk, azt bizonyítja, hogyan lehet a szükségből erényt kovácsolni, hiszen innen látják el a térség lakóit ásványvíz minőségű ivóvízzel" - tette hozzá a köztársasági elnök.

Emlékeztetett arra, hogy az intenzív vízkiemelés miatt elapadtak a tatai források és a környezeti beavatkozás már a budai hegyek forrásainál is érezhető volt, ez is hozzájárult a térségben a szénbányászat befejezéséhez.

Áder János elmondta, azóta a karsztvíz egyensúlya helyreállt, 40, helyenként 60 méterrel emelkedett a víz szintje, és az itt dolgozók csak annyi vizet vesznek el a természettől, amennyit az pótolni tud.

Jelen Tamás, a társaság vezérigazgatója a bányalátogatás előtti beszélgetésen a vízmű székházában elmondta, naponta 30 ezer köbméter vizet emelnek ki a vállalat két vízaknájából.

A Tatán korábban elapadt mintegy ötven forrás újjáéledt, azonban a 60-as években a források területének egy részére négyemeletes panelházakat építettek. A pincékben most megjelenő vizet jelenleg a csatornába vezetik, ami jelentős többletfeladatot ró a tisztítóműre.

Bencsik János (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője attól tájékoztatta a köztársasági elnököt, hogy a beépített forrásterületeken nyolcezer ember lakik. A képviselő szólt arról is, hogy az intézet kutatásokat végzett a várható körülményekről; a visszatérő források káros hatásainak megelőzése tízmilliárd forint körüli összeget igényelne.

"A helyzet kezelése kormányzati támogatás nélkül nem lehetséges, annál is inkább, mert a források elapadását is kormányzati intézkedések okozták" - tette hozzá Bencsik János.

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 72 településen 233 ezer ember ivóvízellátását biztosítja, valamint 45 településen a szennyvízelvezetésről is gondoskodik.

A társaság 2013-ban fejezte be a tatai és a tatabányai szennyvíztisztító telep korszerűsítését, hárommilliárd forint ráfordításával. A beruházások során nitrát- és foszfor-eltávolító berendezéseket építettek be, a két telepről így évente 31 tonnával kevesebb nitrát és 17,5 tonnával kevesebb foszfor kerül az Által-éren keresztül a tatai Öreg-tóba, majd a Dunába.

A címlapról ajánljuk