eur:
393.16
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Hanga: Volt, hogy pingvin állt a trolimegállóban

Minden állatkertnek rendelkeznie kell vészforgatókönyvvel arra az esetre, ha veszélyes állat szökik ki. Az intézmények - a jogszabályi előírások értelmében - gyakorlatokat is tartanak, hogy a vészhelyzetben rutinosan járjanak el - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán hozzátette: a fővárosi állatkertből is szöktek már ki állatok, előfordult, hogy pingvin állt a trolimegállóban, azonban veszélyes vad még nem okozott gondot.

Régebben az állatkertek belső szabályzatot dolgoztak ki arra, hogy milyen módon kell megakadályozni az állatok, különösen a veszélyes állatok kiszabadulását és mi a teendő abban az esetben, ha ilyen mégis történik. Az utóbbi évtizedekben azonban ennek már jogszabályi szintű szabályozása is volt - mondta el az InfoRádiónak Hanga Zoltán.

A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője utalt arra, hogy e szabályozás kerete egy európai uniós irányelv. Ez elvárásokat fogalmaz meg elsősorban az engedélyezéssel, a férőhelyekkel és annak határoló berendezéseivel kapcsolatban, amelyek egyebek mellett azt a célt is szolgálják, hogy a veszélyes állattól a vele dolgozókat, illetve a társadalmat megvédjék.

"Az állatvédelmi törvény egyik végrehajtási rendelete írja elő az állatkertek számára, hogy rendelkezniük kell olyan tervvel, amely azt is érinti, mi a teendő abban az esetben, ha egy állat kiszabadul, azon belül veszélyes állatok esetében. Tehát minden állatkertnek rendelkeznie kell ilyennel, sőt mi több, rendszeres időközönként gyakorlatot is kell tartani erről" - mutatott rá a szóvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy a pécsi állatkertből a hétvégén kiszökött egy farkas, Hanga Zoltán hangsúlyozta: olyan mértékű izoláció, hogy soha egyetlen egyszer se forduljon elő, hogy egy állat kiszökik, "földi körülmények között nem valósítható meg".

Ezért helyes, ha minden állatkert felkészül arra az esetre is, hogy ez megtörténik, hisz mindenféle váratlan esemény előfordulhat.

"A fővárosi állatkertnél is történt már számos állatkiszökés az elmúlt 150 esztendőben, de ezek szinte minden esetben olyan állatokat érintettek, amelyek nem veszélyesek. Volt már, hogy pingvin állt a trolimegállóban vagy kisebb testű majmaink mászkáltak a Városliget fáin, s előfordult, hogy a kistermetű prérifarkasaink az egykori Vidámparkba is átszöktek. De olyan eset, amikor tényleg veszélyes állat, például egy oroszlán vagy egy tigris kiszökött volna, nemigen fordult elő" - mondta a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hozzátette ugyanakkor, hogy háborús körülménynek között történhet ilyen.

"Mesélik például, hogy Budapest ostromának idején a szétomló ketrecekből az egyik oroszlán kisétált és lement a kisföldalatti alagútjába, ami akkor még az állatkert bejáratával szemben jött a felszínre. De akkor már éppen jött a Vörös Hadsereg, tehát a környéken valószínűleg nem is az oroszlántól kellett a legjobban félni. Nyilván ez egy extrém körülmények között előforduló eset" - fogalmazott Hanga Zoltán.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×