eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb menekülthullám Zákányban

Migránsok újabb, több mint ezerfős csoportja érkezett a gyékényesi határátkelőn át a Somogy megyei Zákányba, a határhoz vonattal hozták őket - közölte az M1 aktuális csatorna tudósítója a hétfő délelőtti műsorfolyamban.

Beszámolt arról, hogy a migránsok egy újabb csoportja délután várható Zákányba. Arról egyelőre nincs információ, hogy a délelőtt érkezőkkel a vonat mikor indult tovább valamelyik gyűjtőpont felé.

Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), Zákány polgármestere a helyszínről telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a migránsokat a horvát határtól kisebb csoportokban, gyalogosan kísérik rendőrök a vasútállomásra, ahol ugyancsak rendőrök sorfala mellett azonnal felszállítják őket a rájuk várakozó, legalább 14-16 vasúti kocsiból álló szerelvényre.

A migránsok többsége fiatal felnőtt férfi, de sok kisgyermek is van a határról mintegy százfős csoportokban érkezők között - mondta a polgármester.

A gyerekek közül többen köhögnek, lázasak, őket a mentőszolgálat munkatársai látják el. A segélyszervezetek önkénteseitől élelmet, vizet, gyógyszert kapnak a hozzájuk fordulók, az önkormányzat pedig a migránsok fogadásában és a gyűjtőpontokra induló vonatokra való felszállásban közreműködő rendőrök munkáját igyekszik segíteni, egyebek mellett azzal, hogy ivóvízzel, kávéval kínálják őket.

Jankó Szabolcs hangsúlyozta: a faluban nyugalom van, az állomáshoz közeli iskolában és az óvodában is a megszokott rend szerint folyik a munka. A szülőket és a pedagógusokat folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, a gyerekek biztonságban vannak.

A polgármester kitért arra is, hogy fokozottan ügyelnek az állomás, illetve a sínek melletti terület tisztaságára. A környéket közmunkások tartják rendben, akik a migránsok után maradó szemetet elkülönítve, a közegészségügyi szabályokat figyelembe véve gyűjtik össze.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×