Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyílt az első magánpatika - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1990. február 14. szerda: Csaknem ezer ember tüntetett az este a leninvárosi művelődési központ és a helyi televízió stúdiója előtt. A Magyar Hitel Bank igazgatósága március 1-jei hatállyal elfogadta Demján Sándor elnök-vezérigazgató felmentési kérelmét, és ezzel együtt egyhangúlag megválasztotta Bartha Árpádot a bank elnök-vezérigazgatójává.

Csaknem ezer ember tüntetett az este a leninvárosi művelődési központ és a helyi televízió stúdiója előtt. A Magyar Demokrata Fórum által szervezett demonstráció résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy az MSZMP képviseletében Grósz Károly is részt vegyen egy tévévitán, amely a térség gazdasági gondjairól szól. A vita elmaradt, mivel a tömegből többen körbefogták, lökdösték, leköpködték, állítólag meg is ütötték Grósz Károlyt, akit végül a rendezők szabadítottak ki a tüntetők gyűrűjéből. A városi televízióban felolvasták azt a közleményt, hogy az MSZMP feljelentést tesz a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete ellen a tüntetés megszervezéséért. Ugyancsak feljelentést tesznek a Legfőbb Ügyészségen a Leninvárosi Rendőr-főkapitányság ellen.

A Magyar Hitel Bank igazgatósága március 1-jei hatállyal elfogadta Demján Sándor elnök-vezérigazgató felmentési kérelmét, és ezzel együtt egyhangúlag megválasztotta Bartha Árpádot a bank elnök-vezérigazgatójává. Demján Sándor márciustól a prágai székhellyel létrejövő Közép-Európai Fejlesztési Társaság üzleti irányítását intézi majd és egyben a társaság magyarországi elnök-vezérigazgatója lesz.

A jövő év végéig a Magyar Alumínium Tröszt vállalatai részvénytársaságokká alakulnak át. Ezt Dózsa Lajos, a tröszt vezérigazgatója és a vállalat más vezetői közölték sajtótájékoztatójukon. Dózsa Lajos beszámolt arról, hogy az ágazat üzemeinek rekonstrukciójához külföldi tőkét kívánnak igénybe venni. A döntést azzal indokolta, hogy a magyar alumíniumipar szervezeti felépítése már nem felel meg a piacgazdasági kívánalmaknak, és szerinte csak a részvénytársasággá alakulással őrizhető meg az ágazat versenyképessége az ezredfordulót követően.

Magyarországon 40 év után megnyílt az első magánpatika. Az üzlet a Csepel Vas- és Fémművek területén található. Tulajdonosa Pap Endre, aki a családi hagyományokat folytatja a patikussággal. A gyógyszertár elsősorban a gyárban dolgozó több mint 11 000 munkás ellátását segíti.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.