INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Benyújtotta a Fidesz a bevándorlásról szóló vitanap-kezdeményezését

InfoRádió / MTI
Benyújtotta a Fidesz kedden a parlamentnek a bevándorlásról szóló politikai vitanapra vonatkozó kezdeményezését.

Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra című vitanap-kezdeményezésüket indokolva közölte: két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a politikai menedékjogot kérők száma, ám nagy részük "nyilvánvalóan nem politikai üldözött", hanem megélhetési céllal érkezett bevándorló.

"Fontosnak tartjuk, hogy az Országgyűlés éppen ezért megvitassa, miként lehet megakadályozni, hogy a megélhetési bevándorlók magukat politikai menekültként feltüntetve egyre nagyobb számban érkezzenek Magyarországra" - mondta a politikus.

Tájékoztatása szerint a vitanapot akár már a tavaszi parlamenti ülésszak elején, a február 16-i hét második felében megtarthatják. "Szeretnénk, ha minden országgyűlési képviselő (...) el tudná mondani az álláspontját" és letenné a javaslatát - fűzte hozzá.

Az Országgyűlésnek a vitanap után ki kell alakítania a politikai menekültstátusra vonatkozó új magyarországi szabályozást - közölte, mindenképpen szükséges változtatásként említve azoknak a - ma gyakran nyolc hónapig tartó - jogi eljárásoknak a felgyorsítását, amelyek során döntenek a politikai menekültstátusra való jogosultságról.

Rogán Antal szerint nemcsak a statisztikai adatok, hanem az előző napi események is rámutatnak ennek az egyébként összeurópai kérdésnek a fontosságára. A frakcióvezető ezzel arra utalt, hogy hétfőn a győri vasútállomáson több száz határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal. Megjegyezte, szinte mindegyikük politikai menedékjogot kért. A határsértők többsége Koszovóból jött - tette hozzá, jelezve ugyanakkor: a balkáni országban ma nincs olyan politikai helyzet, hogy politikai üldöztetésről lehetne beszélni.

A fideszes politikus kiemelte továbbá, hogy Magyarország ellátja az Európai Unió külső határainak védelmét is, így a magyar hatóságoknak kötelessége a Magyarországra, ezen keresztül Európába érkező illegális bevándorlók feltartóztatása.

A címlapról ajánljuk