eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Benyújtotta a Fidesz a bevándorlásról szóló vitanap-kezdeményezését

Benyújtotta a Fidesz kedden a parlamentnek a bevándorlásról szóló politikai vitanapra vonatkozó kezdeményezését.

Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra című vitanap-kezdeményezésüket indokolva közölte: két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a politikai menedékjogot kérők száma, ám nagy részük "nyilvánvalóan nem politikai üldözött", hanem megélhetési céllal érkezett bevándorló.

"Fontosnak tartjuk, hogy az Országgyűlés éppen ezért megvitassa, miként lehet megakadályozni, hogy a megélhetési bevándorlók magukat politikai menekültként feltüntetve egyre nagyobb számban érkezzenek Magyarországra" - mondta a politikus.

Tájékoztatása szerint a vitanapot akár már a tavaszi parlamenti ülésszak elején, a február 16-i hét második felében megtarthatják. "Szeretnénk, ha minden országgyűlési képviselő (...) el tudná mondani az álláspontját" és letenné a javaslatát - fűzte hozzá.

Az Országgyűlésnek a vitanap után ki kell alakítania a politikai menekültstátusra vonatkozó új magyarországi szabályozást - közölte, mindenképpen szükséges változtatásként említve azoknak a - ma gyakran nyolc hónapig tartó - jogi eljárásoknak a felgyorsítását, amelyek során döntenek a politikai menekültstátusra való jogosultságról.

Rogán Antal szerint nemcsak a statisztikai adatok, hanem az előző napi események is rámutatnak ennek az egyébként összeurópai kérdésnek a fontosságára. A frakcióvezető ezzel arra utalt, hogy hétfőn a győri vasútállomáson több száz határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal. Megjegyezte, szinte mindegyikük politikai menedékjogot kért. A határsértők többsége Koszovóból jött - tette hozzá, jelezve ugyanakkor: a balkáni országban ma nincs olyan politikai helyzet, hogy politikai üldöztetésről lehetne beszélni.

A fideszes politikus kiemelte továbbá, hogy Magyarország ellátja az Európai Unió külső határainak védelmét is, így a magyar hatóságoknak kötelessége a Magyarországra, ezen keresztül Európába érkező illegális bevándorlók feltartóztatása.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×