eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Igazat adott a strasbourgi bíróság LMP-s és PM-es képviselők panaszának

Pert nyertek a korábban a parlamentben demonstráló ellenzéki képviselők az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának első fokú ítélete szerint Magyarország megsértette Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért négy képviselője, valamint Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia, az LMP három képviselője szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy az Országgyűlés különböző ügyekben tavaly megbírságolta őket.

A Párbeszéd Magyarországért képviselői, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény ellen tiltakoztak egy "Loptok, csaltok hazudtok!" feliratú táblával az ülésteremben. Néhány nappal később, a trafiktörvény módosításának végszavazása után a szintén PM-es Dorosz Dávid és Szabó Rebeka "Itt Nemzeti Dohánymaffia működik" feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. A következő hónapban pedig a földtörvény zárószavazásakor a három LMP-s képviselő "Földrablás helyett földosztást!" feliratú transzparenst emelt fel, majd Szél Bernadett egy földet tartalmazó, aranyszínű fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára.

Kövér László házelnök minden esetben több tízezer forintos pénzbüntetéssel, vagy akár tiszteletdíjuk egy részének megvonásával büntette az ülésteremben demonstráló képviselőket, az erről szóló előterjesztéseket az Országgyűlés vita nélkül szavazta meg.


A strasbourgi bírósághoz fordult panaszosok szerint viszont a büntetés kiszabása sértette a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogukat, amellyel az Emberi Jogok Európai Bírósága is egyetértett, ezért a testület a korábbi pénzbüntetésüknek megfelelő vagyoni, valamint további 3 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg.

Az Országgyűlés sajtóirodája közleményben reagált, amely szerint Kövér László házelnök tudomásul vette a bírósági határozatot, annak ellenére, hogy az abban elmarasztalt magyar jogszabályi rendelkezések ma már nem hatályosak. Az országgyűlési törvénynek az alakuló ülés napján hatályba lépett módosítása ugyanis a közlemény értelmében már orvosolta a strasbourgi határozatban kifogásoltakat, hiszen megfelelő jogorvoslati rendszert biztosított arra az esetre, ha valamely képviselő tiszteletdíját csökkentik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×