eur:
391.33
usd:
367.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Pálffy Ilona: Nincs gond a választási informatikai hálózattal

A sajtóhírekkel ellentétben nem omlott össze a választási informatikai rendszer - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádióban. Az ellenzéki Összefogás azonban már nem bízik a választási rendszerben.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az Index cikkére reagált, amely szerint becsődölt a milliárdos értékű választási rendszer. Közölte: "a nemzeti választási rendszer nem omlott össze és úgy gondolom, hogy ha valakinek a holthírét keltik, az hosszú életű lesz, úgyhogy innentől kezdve remélhetőleg hosszan és jól fog működni ez a választási rendszer."

Azt, hogy a Nemzeti Választási Iroda az anyakönyvi nyilvántartó rendszer használatával próbálja megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat, Pálffy Ilona úgy magyarázta, hogy az anyakönyvi gépeket már kezdettől fogva tervezték bevonni a rendszerbe a kisebb településeken, az okmányirodákkal hasonló a helyzet.

Mivel a több mint 2600 jelölt számára több mint 360 ezer ajánlóívet kellett kinyomtatni, ezen szervezetek számítógépeit is bevonták a munkába, sőt a névjegyzékeket is várhatóan ezekkel a gépekkel fogják nyomtatni. Jelenleg a Nemzeti Választási Iroda az ajánlásokat ellenőrzi - tette hozzá Pálffy Ilona.

Mint beszámolt éjszaka is dolgoznak, de azt nem fogják tudni kiküszöbölni, hogy minden párt, ahogy beadja, néhány órán belül már jelzést kapjon azzal kapcsolatban, hogy nyilvántartásba vették. A Nemzeti Választási Iroda elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy emiatt lesznek problémák és kifogások.

Az ellenzéki összefogás ennek ellenére elvesztette bizalmát a választási rendszer megfelelő működésében és az adminisztráció felkészültségében - közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke, aki felszólította a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy helyreállhasson a bizalmuk, tehát bizonyítsa be, hogy a választási informatikai rendszer zárt és helyesen működik.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke szintén úgy látta, hogy a választási szervek hibák sorozatát követték el, például az Egyesült Államokban élőknek rossz időpontot, az Angliában élőknek pedig rossz helyszínt adtak meg a szavazáshoz és sokan nem kapták meg időben a választási értesítőt, ezért a politikus a szándékosság gyanúját vetette fel.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×