Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lánczi: A tőkehiány élezi viszonyunkat az EU-val

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jelenlegi gazdasági helyzetben nem meglepő, ha az egyes tagországok, így Magyarország és az Európai Unió viszonya feszültté válik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke. Hozzátette: az lenne a csoda, ha nem éleződne ki a viszony az EU és Magyarország között.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte, hogy Magyarország és az unió kapcsolatát erősen befolyásolja a tőkehiány és a közösségi forrásoktól való függés.

Mint mondta, abszurd, hogy gyakorlatilag az ország fejlesztésére fordítható pénzek 90-95 százaléka az EU-s forrásokból származik. Ez is azt mutatja, hogy mérhetetlen tőkeszegénység van az országban, ami hatással van Magyarország és a közösség rossz viszonyára.

Lánczi András szerint a tagállamok közelmúltban tapasztalt hozzáállása miatt kérdéses a közösség további bővítése. A Századvég Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy tovább rontja az unió befolyását, hogy a két meghatározó nagyhatalom, Németország és Franciaország közötti kapcsolat nem működik.

A nemzeti összefogás szlogen fontos politikai jelszó volt - mutatott rá a továbbiakban a Századvég Alapítvány elnöke. Elmondta, a rendszerváltás idejére vezethető vissza az a probléma, hogy vajon mi fogja adni a politikai közösség megszilárdító erejét. Jól látszott, hogy ha ezt pusztán rábízzuk a demokratikus játékszabályokra, akkor inkább szétcsúszás felé halad az ország. Vagyis létkérdés volt, hogy valaki mondjon valamit abból a szempontból, politikai értelemben mi tartja össze az itt élő embereket.

Lánczi András szerint Orbán Viktor miniszterelnök erre a problémára adott választ a nemzeti összefogás programjával. Ahhoz ugyanis, hogy bármilyen racionális célt el lehessen érni, érzelmi töltetre és hitre is szükség van - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: magyarnak lenni nem csak természeti adottság. Ezt állandóan tartalommal és gondolatokkal kell megtölteni, hiszen már abban sincs egyetértés, hogyan akarunk élni.

Hanganyag: Exterde Tibor