eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tíz százalékkal csökkentené a gáz és a villamosenergia árát a kormány - a nap hírei

Alaptörvénybe ütközik a rehabilitációs ellátás szüneteltetéséről szóló jogszabály. Elhunyt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész.

Csökkentené a gáz és a villamosenergia árát a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a kabinet 10 százalékos árcsökkentés feltételeinek kidolgozásával bízta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy a kormány a rezsiköltségek csökkentésén dolgozik.

Kevés esélyt lát a megállapodásra a jövő évi bérekről a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc elmondta: az érdekképviseletek nem fogadták el a korábbi javaslatot arról, hogy az inflációkövető minimálbér-emelést egyes ágazatokban elhalasszák. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke ezt azzal indokolta, hogy a lépés a minimálbért keresők harmadát érintené, és megengedhetetlen, hogy ez a réteg tovább szegényedjen.

Elrendelte a hajléktalanokat sújtó szabálysértési ügyek felülvizsgálatát az Alkotmánybíróság. A testület ezzel kiegészítette azt a korábbi határozatát, amelyben alaptörvénnyel ellentétesnek találta és megsemmisítette a közterület életvitelszerű lakhatásra használatának szabálysértéssé minősítéséről szóló törvényi rendelkezést.

Alaptörvénybe ütközik az Alkotmánybíróság szerint a rehabilitációs ellátás szüneteltetéséről szóló jogszabály. A testület azt kifogásolta, hogy a szabályozás bármely, akár minimális jövedelemmel járó keresőtevékenység esetén is kizárja a rehabilitációs ellátás folyósítását. A törvény felülvizsgálatát Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

Alkotmánybíró-jelöltet hallgathat meg jövő héten az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága - jelentette be Papcsák Ferenc, a testület alelnöke. A közeljövőben azért kell új alkotmánybírót választani, mert februárban távozik a testületből a 70 éves felső korhatárt betöltő Bihari Mihály. A távirati iroda úgy értesült, hogy a posztra a Fidesz Salamon Lászlót, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnökét jelölheti.

Már több mint 340 ezren kérelmezték a magyar állampolgárságot és 280 ezren az állampolgársági esküt is letették - közölte az egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos. Wetzel Tamás elmondta: a legtöbb kérelem Erdélyből és Délvidékről érkezett.

Megnyílt az első magyar kereskedőház szerdán Azerbajdzsán fővárosában. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Bakuban emlékeztetett: a kabinet célja, hogy a magas növekedést produkáló keleti gazdaságok piacain segítse azokat a magyar kis- és középvállalkozásokat, amelyek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak megjelenni a külpiacokon.

Egyeztetést kezdeményez jövő hétfőre a húsipari cégek problémáinak megoldásáért a kormány a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és az adott települések vezetőivel. Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet ülése után elmondta: áttekintették a Gyulai Húskombinát, valamint a kapuvári és a pápai húsipari cég kérdését.

Nem kell tartani jelentősebb élelmiszerdrágulástól - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György egy szakmai rendezvényen elmondta: a kormány napirenden tartja az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését, de az ország anyagi helyzete jelenleg erre nem ad lehetőséget.

Üzembe helyezték a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló első föld alatti kamráját Bátaapátiban. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádióban közölte: a létesítményben a paksi atomerőműből kikerülő 40 ezer köbméter kis és közepes aktivitású hulladékot tudnak elhelyezni.

Elhunyt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. 71 éves volt. A művészt a Nemzeti Színház és a Katona József Színház saját halottjának tekinti. Hollósi Frigyes segédszínészként kezdte pályáját 1962-ben a szolnoki színháznál. 1982-től, a Katona József Színház megalapításától a társulat tagja volt. Az új Nemzeti Színház társulatához 2002-ben szerződött. Számos emlékezetes alakítása mellett országos ismertségre tett szert a Kisváros című tévésorozatban.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben elbúcsúztatták Kiss Imrét, a Művészetek Palotája első vezérigazgatóját. A Budapesti Tavaszi Fesztivál létrehozójától a család, barátok és a művészeti élet képviselői búcsúztak. A november 25-én, 69 éves korában elhunyt Kiss Imre hamvait szülővárosában, Galántán szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×