eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Adószakértői vélemény a kormány újabb csomagjáról

A Helyi iparűzési adóalap számításának a megváltoztatása jövőre, a kereskedelemben működő vállalkozásokat fogja leginkább sújtani - mondta el Vámosi-Nagy-Szabolcs. Az adószakértő szerint csak nagy nehézségek árán lehet majd teljesíteni a 60 milliárd forintos többlet áfa-bevételt.

A kormány 30-40 milliárd forintos többletbevételt vár attól a változástól, amely szerint a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet majd levonni - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán.

Ez az önkormányzatoknak segítség lehet, de a vállalkozásokat sújtja - reagált az InfoRádiónak Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adószakértőnek fenntartásai vannak a 60 milliárd forintos áfa-bevétel többlettel kapcsolatban, amelyről szintén beszélt Matolcsy György. Már most is nagy energiákat fordít az adóhivatal a kiutalás előtti áfa-ellenőrzésre, és kérdéses, hogy ez mennyire fokozható, és hogy mennyi bevételt hoz majd - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

A kormányszóvivői tájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter bejelentette azt is, hogy a korábbi tervekkel, illetve a bankokkal tavaly decemberben kötött megállapodással ellentétben nem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban. Ez fájdalmas dolog - mondta az adószakértő, aki úgy véli: a lépés még inkább visszavetheti a hitelezést.

A föld alatti vezetékekre, csatornákra - az egész országban - közműadót vezet be a kormány, ezt a szolgáltatók fizetik meg, ebből 30 milliárdos bevételt vár a kabinet. A közműadó - az adószakértő szerint - nem meglepő, mert arról már korábban is szó volt.

Bár előre bejelentett lépés volt, az lakossági tehernövekedésig fajulhat, még úgy is, hogy elvileg a közműcégek nem emelhetik a díjakat - fogalmazott az Ernst&Young szakértője.

A tranzakciós illeték egyről két ezrelékre való emelését illetően Vámosi-Nagy Szabolcs azt mondta: ez még elviselhető a bankok számára, de nagy valószínűség szerint a lakosság és a vállalkozások terhére fog megvalósulni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×