eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Oligarchák, láncok és perverziók napirend előtt az Országgyűlésben

Oligarchák, jövő évi költségvetés és földtörvény - a többi között ezek voltak a napirend előtti felszólalások fő témái az Országgyűlés nyári, rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője eseménydúsnak nevezte az elmúlt fél évet, kiemelve például a január 1-jén hatályba lépett alaptörvényt, az euróválság mélyülését, illetve a Schmitt Pál volt köztársasági elnök lemondását, majd minden képviselőtársának kellemes pihenést kívánt.

Halász János államtitkár reagálásában a családok megerősítése érdekében tett intézkedések közül sorolta fel például a szociálpolitikai támogatást, a gyes időszakának három évre növelését és a családi adókedvezményt.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője pártja tegnapi demonstrációjának folytatásaként ismét az oligarchák ellen emelt szót, mint mondta: mára jól azonosítható érdekcsoportok polipszerűen telepedtek rá az államra. Az LMP a magyar adófizetők és munkavállalók érdekében lép fel, hogy csak a szükséges beruházások induljanak el, és minden magyar vállalkozónak legyen esélye a közbeszerzési eljárásokon, ne csak a kiválasztott cégeknek, mint például a Közgép - hangsúlyozta a politikus.

Fónagy János államtitkár válaszában hangsúlyozta: a közbeszerzések során a kormány a törvények tiszteletben tartását tartja fontosnak, továbbá azt, hogy a nyertes végezze el munkáját és fizesse be az adókat. Mint mondta: a kormány nem rejtette soha véka alá, hogy helyzetbe kívánja hozni a multinacionális cégekkel szemben is versenyképes magyar cégeket. Az LMP támadását politikai akciónak minősítette az államtitkár, mint mondta: sem emberileg, sem politikailag hasznos produktumot nem tudtak felmutatni.

Józsa István az MSZP részéről viszont úgy látta: lehet, hogy a Fidesz gazdaságpolitikáját a párt szűk holdudvara előnyösnek tartja, az ország nagy része azonban csak a kárát látja. Miközben nem sajnálják a pénzt stadionépítésekre, a költségvetés nem tartható fenn, csak újabb kiigazításokkal lehet kordában tartani, az új adók mellett pedig nincs az a söralátét, amelyre rá férne az adóbevallás, sőt, lassan már sör sincs - élcelődött a szocialista politikus.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a számok alapján megalapozottnak tartotta a költségvetést és megkérte a szocialista pártot, hogy ha valóban alternatív költségvetést kívánnak benyújtani, szakadjanak el a kormányzásuk alatti hagyományaiktól, mert akkor egyik évben sem tudták három százalék alá szorítani az államháztartási hiányt. Magyarország a jövő évi költségvetésével eltávolodik a dél-európai válságzónától - hangsúlyozta az államtitkár.

A jobbikos Varga Géza a magyar földet féltette a spekulatív tőkétől, a földtörvény-tervezet ugyanis szerinte teljesen figyelmen kívül hagyta a magyar gazdák érdekeit.

Budai Gyula államtitkár szerint viszont a képviselő azt sem tudja, miről beszél. Megkérte a képviselőt, hogy amíg nem látta a földtörvény tervezetének normaszövegét, addig ne próbálja azt értelmezni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a munkahelyvédelmi akcióterv előnyös hatásait emelte ki, ám mint mondta: ahhoz, hogy a munkahelyeket meg lehessen védeni, előbb munka is kell. Óriási jelentősége van, hogy az uniós pénzeket fel tudják-e használni a magyar vállalkozások, hiszen ezeknek a forrásoknak a többségét még mindig külföldi vállalkozások használják föl.

Az LMP-s képviselőket pedig Rogán Antal megkérte, hogy ha sajátos perverziójukból fakadóan legközelebb is a láncok és bilincsek segítségével kívánnak valamit előadni, kérjenek tanácsot a magyar filmesektől a megfelelő helyszínt illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×