eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Adócsökkentéstől a hiteltárgyalásokig - félidőben a kormány gazdaságpolitikája

Egykulcsos személyi jövedelemadó, a nyugdíjrendszer átalakítása, devizahitelesek megsegítése és válságadók - ezek jellemezték leginkább az Orbán-kormány elmúlt két évét, emellett Magyarország kockázati besorolása rosszabb lett, és a forint árfolyama is viszonylag magas szinten mozog.

Elsősorban adócsökkentést és a növekedés beindítását ígérte még a választási kampányban Orbán Viktor, aztán kormányfőként az első Széll Kálmán-terv bejelentése már jórészt szigorításokat tartalmazott. Akkor ezt még pozitívan fogadta a piac, hiszen olyan területeken fogalmazott meg változásokat, amelyek korábban tabunak számítottak, így például a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata, vagy a közösségi közlekedés átalakítása.

A szigor a gazdaság szinte minden területére kiterjedt, a magán-nyugdíjpénztári pillér kötelező mivoltát felszámolták, megszüntették a korengedményes nyugdíjazást, megszorítás volt a gyógyszerkasszáknál és a közösségi közlekedés támogatásában is. Bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót, és bár söralátétnyi adóbevallást ígértek, ebből végül is A4-es lap lett, de az is csak nagyon kevesek számára volt alkalmas a mostani bevalláskor. A kormány megítélése a több szektorra is vonatkozó különadók kivetésekor változott meg markánsabban - vélekedett Németh Dávid, az ING vezető elemzője. Hozzátette: ezzel a hirtelen gazdaságpolitikával nem igazán számolt fel a kormányzat.

Meghatározta a kormány elmúlt két évét a devizahitelesek problémáinak kezelése. A kilakoltatási moratóriumot tavaly őszig fenntartotta a kormány, majd azt részlegesen oldotta fel. Aztán jött a végtörlesztés, majd a kibővített, állami hozzájárulással működő második árfolyamgát.

A kormány iránti nemzetközi bizalom pedig valamelyest megfogyatkozott, az euróválság pedig erre még rátett egy lapáttal. Tavaly novemberben jelentette be a nemzetgazdasági miniszter, hogy újra az IMF-hez és az EU-hoz fordulunk, ezt követte idén januárban, hogy a három nagy hitelminősítő bóvli kategóriába tette a magyar gazdaságot.

A kormány azóta már megemelte az áfát, 27 százalékra, és három új adónemet tervez, a távközlési, a tranzakciós és a biztosítási adót, amelyből a távközlésit már el is fogadta az országgyűlés. Németh Dávid szerint most már nem a növekedés beindítása, hanem a recesszió mérséklése a cél. A bevétel növekedésre koncentrál a kabinet - tette hozzá.

A recesszió mérséklésében és az ország kockázati megítélésének javulásában azonban meghatározó jelentőségű lesz az IMF-EU tárgyalások elindítása, és az egyezség létrejötte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×