eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Június 4-én szavazhatnak a jegybanktörvényről - a nap hírei

A gazdasági növekedésről és a foglalkoztatásról tanácskoznak Brüsszelben az uniós állam- és kormányfők. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint június 4-ike után megkezdődhetnek a formális tárgyalások az IMF-fel és az EU-val. Megkötötte az első adásvételi és bérleti szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő.

A gazdasági növekedés és a foglalkoztatás a fő témája az uniós állam- és kormányfők brüsszeli tanácskozásának. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Magyarország minden olyan gazdasági növekedési formát és eszközt támogat, amelynek a végén nem az adósság emelkedése áll. Hozzátette: az unióban egyetlen olyan eszköz van, amely már bizonyította, hogy növekedést tud hozni, és munkahelyeket tud teremteni, mégpedig a kohéziós alapok.

Június 4-én szavazhatnak a jegybanktörvényről

Várhatóan június 4-e után röviddel megkezdődhetnek a formális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval a hitelkeretről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztetett arra: június 4-én szavazhat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító javaslatról és az alaptörvény módosításáról az Országgyűlés. Az IMF és az unió ezeket szabta feltételül a tárgyalások megkezdéséhez, így a döntések jogerőre emelkedése után indulhatnak az egyeztetések.

Czomba a munkahelyteremtő pályázatról

Lezárult a mikro-, kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtő beruházásait támogató pályázat. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a 10 milliárd forintos keretre 10,4 milliárd forintos támogatási igény érkezett. Czomba Sándor hozzátette: a támogatásból 5.500 új állás jöhet létre, emellett legalább 8.000 munkahely megtartásában is segít a pénz.

Megkötötte az első szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő

Megkötötte az első adásvételi és bérleti szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő. Ternyák Edit, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: az eddig felajánlott ingatlanok főként az ország keleti régiójában helyezkednek el, az átlagos hitelszerződési érték 5 és 7 millió 800 ezer forint között van.

Õszre elkészülnek az első házak a szociális lakóparkban

A szakhatósági engedélyek megszerzése után átadta a leendő ócsai szociális lakópark területét a Belügyminisztériumnak a helyi önkormányzat. Horváth Tamás, a település alpolgármestere azt mondta: ősz elejére el kell készülnie az első nyolcvan háznak.

Bezáratják az ajkai timföldgyárat?


A környezetvédelmi államtitkár szerint akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat az állam, ha a Mal Zrt. nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását. A Nemzeti Nyomozó Iroda környezetkárosítás miatt április óta nyomoz ismeretlen tettes ellen, mert a tározók környékén a porkoncentráció lényegesen meghaladja a riasztási küszöbértéket.

Nem épül egyelőre a hulladékégető Heiligenkreuzban


Egyelőre nem épül fel a hulladékégető Heiligenkreuzban. Az osztrák közigazgatási bíróság formai okokra hivatkozva hatályon kívül helyezte a Szentgotthárdtól csupán néhány száz méterre a határ osztrák oldalán tervezett üzem építési engedélyét, és a beruházót új engedélyezési eljárásra kötelezte.

Leváltották Egerben a kulturális bizottság fideszes elnökét


Leváltották Egerben a kulturális bizottság fideszes elnökét. Orosz Lászlóné vezette azt a szeptemberi bizottsági ülést, amelyen kirekesztő, antiszemita megjegyzéssel illették Székhelyi József színművészt. Habis László, Eger fideszes polgármestere ülésvezetési hibák miatt javasolta a bizottsági elnök leváltását. Orosz Lászlónét nem csak a bizottság éléről, hanem a testületből is visszahívta a közgyűlés.

Lista a felsőoktatásba jelentkezőkről


Ezekben a napokban küldi ki az Oktatási Hivatal a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek a regisztrációs csomagokat. Ezek tartalmazzák a jelentkezési adatokat abban a formában, ahogyan a központi felvételi adatbázisba bekerültek. A csomagokat legkésőbb május végéig megkapják a diákok. A regisztrációs levélben szereplő információkat a jelentkezőnek kell ellenőriznie.

Ügyvédeket ellenőrzött az adóhivatal

Budapesti ügyvédeket, ügyvédi irodákat ellenőriztek szúrópróbaszerűen az adóellenőrök. Németh Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közép-magyarországi régiójának szóvivője az InfoRádiónak elmondta: az ellenőrzöttek 60 százaléka nem adott nyugtát a jogi tanácsadás után. Az ügyvédeket megbírságolják a számla elmulasztása miatt, és utólagos ellenőrzésre is számíthatnak.

Szeretjük az állatkertet


Hárommilliónál is több látogatója volt tavaly a magyarországi állatkerteknek. Erről a Magyar Állatkertek Szövetségének legutóbbi tisztújító közgyűlésén volt szó, amelyen Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatóját választották a szervezet új elnökévé.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×