eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Navracsics: Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország

Két ügyben fordul Magyarország az Európai Bírósághoz a kötelezettségszegési eljárásokkal összefüggésben, ezek okairól is beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter éves beszámolójában az alkotmányügyi bizottságban.

Navracsics Tibor, az előző miniszteri meghallgatás - Pintér Sándor belügyminiszter bizottsági beszámolójának - elhúzódása miatt nem kívánt szóban beszámolni az általa vezetett minisztérium elmúlt egy, illetve két éves munkájáról, hanem azt az összegző füzetet ajánlotta a képviselők figyelmébe, amelyet a bizottsági ülésen osztottak ki.

A minisztérium eddigi tevékenységét mintegy 150 oldalon összefoglaló kiadvány a tárcához tartozó államtitkárságok, valamint a Miniszteri Kabinet és a minisztérium nemzetközi kapcsolatait mutatja be. Navracsics Tibor a füzet előszavában hangsúlyozza, hogy a jó állam megvalósítása érdekében az elmúlt két évben számos mélyreható változtatást hajtottak végre az állam működésében. A miniszter emlékeztet arra, hogy létrehoztak egy új kormányzati, minisztériumi struktúrát, amely a legalacsonyabb szinten igyekszik kezelni az ágazati szakpolitikai konfliktusokat, azok ugyanis a korábbi szerkezetben dominánssá váltak és hátráltatták az összkormányzati érdekek érvényesülését.

Emellett utal a megyei kormányhivatalok létrehozására, valamint a jövő év elejétől működő járási rendszerre. Az igazságszolgáltatás reformján belül a bíróságok hatásköreinek rendezését és a gyermekbarát igazságszolgáltatás programját emelte ki.

Navracsics Tibor a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban elmondta, az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazásának ügyében az Európai Bírósághoz fordul Magyarország.

A miniszteri meghallgatáson az MSZP-s Bárándy Gergely azt kérdezte, hogy miért nem szavaz még mindig az Országgyűlés a bírósági törvényhez benyújtott módosító javaslatokról, amelyeket a Velencei Bizottság észrevételei nyomán terjesztett be a tárca mintegy két hónappal ezelőtt. A szocialista képviselő hozzátette: szerinte vagy a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás végét várja a kormány, vagy pedig - mivel az IMF tárgyalások várhatóan elindulnak - ezért nem is akarják elfogadni a módosító javaslatokat.

Navracsics Tibor erre reagálva azt közölte: gyakorlati okai vannak, hogy nem szavaztak még erről, nincs "politikai hátsó szándék" vagy "trükközés" emögött. Mint mondta, továbbra is folyamatosan egyeztetnek az Európa Tanáccsal ebben az ügyben és a médiatörvénnyel kapcsolatban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×