eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Navracsics: Az Európai Bírósághoz fordul Magyarország

Két ügyben fordul Magyarország az Európai Bírósághoz a kötelezettségszegési eljárásokkal összefüggésben, ezek okairól is beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter éves beszámolójában az alkotmányügyi bizottságban.

Navracsics Tibor, az előző miniszteri meghallgatás - Pintér Sándor belügyminiszter bizottsági beszámolójának - elhúzódása miatt nem kívánt szóban beszámolni az általa vezetett minisztérium elmúlt egy, illetve két éves munkájáról, hanem azt az összegző füzetet ajánlotta a képviselők figyelmébe, amelyet a bizottsági ülésen osztottak ki.

A minisztérium eddigi tevékenységét mintegy 150 oldalon összefoglaló kiadvány a tárcához tartozó államtitkárságok, valamint a Miniszteri Kabinet és a minisztérium nemzetközi kapcsolatait mutatja be. Navracsics Tibor a füzet előszavában hangsúlyozza, hogy a jó állam megvalósítása érdekében az elmúlt két évben számos mélyreható változtatást hajtottak végre az állam működésében. A miniszter emlékeztet arra, hogy létrehoztak egy új kormányzati, minisztériumi struktúrát, amely a legalacsonyabb szinten igyekszik kezelni az ágazati szakpolitikai konfliktusokat, azok ugyanis a korábbi szerkezetben dominánssá váltak és hátráltatták az összkormányzati érdekek érvényesülését.

Emellett utal a megyei kormányhivatalok létrehozására, valamint a jövő év elejétől működő járási rendszerre. Az igazságszolgáltatás reformján belül a bíróságok hatásköreinek rendezését és a gyermekbarát igazságszolgáltatás programját emelte ki.

Navracsics Tibor a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban elmondta, az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazásának ügyében az Európai Bírósághoz fordul Magyarország.

A miniszteri meghallgatáson az MSZP-s Bárándy Gergely azt kérdezte, hogy miért nem szavaz még mindig az Országgyűlés a bírósági törvényhez benyújtott módosító javaslatokról, amelyeket a Velencei Bizottság észrevételei nyomán terjesztett be a tárca mintegy két hónappal ezelőtt. A szocialista képviselő hozzátette: szerinte vagy a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás végét várja a kormány, vagy pedig - mivel az IMF tárgyalások várhatóan elindulnak - ezért nem is akarják elfogadni a módosító javaslatokat.

Navracsics Tibor erre reagálva azt közölte: gyakorlati okai vannak, hogy nem szavaztak még erről, nincs "politikai hátsó szándék" vagy "trükközés" emögött. Mint mondta, továbbra is folyamatosan egyeztetnek az Európa Tanáccsal ebben az ügyben és a médiatörvénnyel kapcsolatban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×