Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pótdíjat fizethet, aki nem engedi be a kéményseprőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kéményseprés díjával megegyező pótdíjat fizethetnek azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) munkatársait. A vonatkozó rendeletmódosításról következő ülésén dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes indítványában jelzi, hogy évről évre jelentős, és egyre növekszik azon kémények száma, amelyeket a szakemberek nem tudnak megvizsgálni, mivel nem jutnak be az ingatlanba. Mint írta, ez a szám 2006-ban több mint 86 ezer, 2010-ben több mint 153 ezer, 2011-ben pedig több mint 155 ezer volt - utóbbi a teljes kéményállomány 16 százaléka.

A városvezető szavai szerint csak úgy lehet megelőzni a füstmérgezéseket, végzetes kimenetelű baleseteket, ha az időszakos ellenőrzéseket és szükségszerű beavatkozásokat maradéktalanul el tudja végezni a FÕKÉTÜSZ.

A rendelettervezet szerint a tulajdonosnak a közszolgáltatási tevékenység díjával megegyező összegű pótdíjat kell fizetni, ha neki felróható okból nem tudja elvégezni a munkát a szolgáltató. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének.

Ha a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a FÕKÉTÜSZ-nek kell kötbért fizetnie.

A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa.