eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lázár: Nem tárgyaltunk, hanem ismerkedtünk az IMF-fel

A Fidesz frakcióvezetője biztos benne, hogy az IMF delegációja visszatér Budapestre. Lázár János erről a képviselőcsoport rendkívüli ülése után beszélt, amelyről egészen a sajtótájékoztató kezdetéig mindenki azt hitte, hogy a tárgyalás félbeszakadása miatt hívták össze.

Lázár János egyértelművé tette, hogy nem az IMF delegációjának váratlan távozása miatt hívták össze a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának rendkívüli ülését. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy "az ismerkedés és a bemutatkozás nem tárgyalás", még akkor sem, ha esetleg rosszul sikerült. "Meg tudom érteni, ha valaki hazautazik karácsonyra és nem Budapesten várja a Jézuskát" - ironizált a politikus. Biztos benne, hogy az IMF, az Európai Unió és a magyar kormány hivatalos tárgyalása elkezdődik januárban, már csak azért is, mert a Nemzetközi Valutalap vissza akarja kapni a pénzt, amivel tartozunk neki.

Kijelentette, hogy a kormányhoz hasonlóan a frakció is mérlegelni fogja az Európai Központi Bank véleményét a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatról. Ennek a mondatnak azért van jelentősége, mert az IMF delegációja emiatt a jogszabály-tervezet miatt hagyta itt az országot. Ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége még idén elfogadja a jegybankról szóló törvényt, amelyre a januártól hatályos alaptörvény kötelezi a parlamentet.

Leszögezte azt is, hogy a Fidesz és a KDNP továbbra is teljes mellszélességgel kiáll a függetlenségét megőrző Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásáról az alkotmányügyi bizottságban született törvénymódosítási javaslat mellett. Kiemelte azonban, hogy ez csak egy lehetőség lesz, amire szerinte 2009-ben még éppen az IMF tett javaslatot - ő legalábbis úgy emlékszik, hogy akkor ezt olvasta az újságban.

A frakcióülés témáiról beszámolva Lázár János bejelentette, hogy a zárószavazás előtti törvénymódosításokra érkezett ellenzéki bírálatok miatt kezdeményezik a Házszabály felülvizsgálatát. Azt javasolják, hogy a mindenkori kormányzat egy évben csak 12-szer gyorsíthassa meg ilyen módon a törvényalkotási munkát. A vitákat megtartaná, de időkeretbe szorítaná a Fidesz-frakció. (Lázár János nem beszélt róla, de ennek az indítványnak nyilvánvalóan az az oka, hogy a parlamenti ellenzék pártjai a televízióközvetítés által nyújtott nyilvánosság érdekében a közelmúltban több alkalommal sikerrel alkalmazták az obstrukció módszerét a törvényhozásban, végeláthatatlan ülésnapok megtartására kárhoztatva azt.)

A frakcióvezető azt is bejelentette, hogy a társadalmi szervezetek tiltakozása miatt a képviselőcsoport javasolja, hogy helyezzék hatályon kívül a már elfogadott, de épp alkotmánybírósági vizsgálat alatt lévő egyházügyi törvényt, és azt a felülvizsgálat után, immár szabályosan fogadják el a két ünnep között.

Szerző: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×